sobota, 28 września 2013

Węgierska zupa gulaszowa



Nie jestem wielką amatorką zup. Zresztą widać to na moim blogu, do tej pory pojawił się na nim  tylko jeden przepis na zupę i był to chłodnik (przepis znajdziecie tutaj). Jednak prowadzenie bloga mobilizuje mnie do tego żeby się rozwijać i próbować nowych receptur i smaków (nawet jeżeli jest to coś za czym do tej pory nie przepadałam). 
Wcześniej zupę węgierską jadłam tylko na weselach i zabawach sylwestrowych i to grubo po północy, dla nabrania sił do dalszej zabawy:-) Nigdy nie próbowałam robić jej w sama, nie byłam przekonana czy taka zupa ugotowana w domu mi zasmakuje. Ten przepis dostałam od koleżanki która w odróżnieniu ode mnie często robi ją na obiad.
Efekt mojej pracy okazał się zaskakująco smaczny:-) Zupa okazała się: pyszna, gęsta i sycąca, a jej  miseczka doskonale nas rozgrzała po długim jesiennym spacerze...:-)


Składniki:

  • około 3 l wody
  • 40 dag schabu bez kości (można też użyć mięsa gulaszowego)
  • 2 kostki bulionowe
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 30 dag pieczarek 
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • papryka słodka i ostra
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka śmietana 18% dla zagęszczenia zupy

W dużym garnku zagotować wodę             i wrzucić do niej kostki bulionowe-rozpuścić. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na patelni na 2 łyżkach oleju i wrzucić do garnka z wywarem. Wszystkie warzywa umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę i kolejno dodawać do garnka. Całość gotować tak długo aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie odlać do szklanki trochę wywaru i rozprowadzić w nim koncentrat pomidorowy, wlać go do garnka i zagotować. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i obiema paprykami (powinna być dość pikantna). Na samym końcu zabielić zupę śmietanką.

Smacznego!

wtorek, 24 września 2013

Rogaliki drożdżowe nadziewane jabłkami z cynamonem



Dziś dla wszystkich Łakomczuchów, na dobry początek jesieni, pyszne, drożdżowe rogaliki z jabłkami i cynamonem:-)
Ciasto na rogaliki przygotowałam według tego, (mojego ulubionego) przepisu.



Nadzienie:
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Wrzucić je do miski, posypać cukrem, cynamonem i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowanymi jabłkami nadziewać rogaliki.
Po upieczeniu i wystudzeniu rogale można obficie obsypać cukrem pudrem, lub udekorować polewą czekoladową według tego przepisu.
Smacznego!





Przepis bierze udział w akcji:




niedziela, 22 września 2013

Murzynek z bitą śmietaną



Nie od dziś wiadomo, że jestem wielką wielbicielką wszelkich kakaowych i czekoladowych ciast, więc pojawienie się przepisu na murzynek, na moim blogu było tylko kwestią czasu:-) Ciasto jest: wilgotne, lekko gorzkie (dzięki sporej ilości dodanego kakao) i intensywne w smaku, więc idealnie się komponuje z delikatną, słodką śmietaną.

   
                                                                                   






















Ja wiedząc, że moje ciasto zniknie w tempie ekspresowym zagęściłam śmietanę tylko 2 śmietanfixami, jednak jeżeli obawiacie się, że śmietana nie "udźwignie" ciężaru ciasta można do niej dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl. wody, lub 1 galaretkę (np cytrynową) rozpuszczoną w 1 szkl. wody i nimi dodatkowo zagęścić śmietanę.

Składniki:

Ciasto:
  • 6 jajek
  • 2 i 1/4 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 i 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. wody
  • 375 g  margaryny
  • 100 g kakao
W małym garnku roztopić margarynę z dodatkiem cukru, następnie wlać wodę i całość zagotować. Gdy masa trochę przestygnie wsypać kakao i bardzo dokładnie wymieszać (odlać 1/2 szkl. masy kakaowej-posłuży ona za polewę). Do osobnych misek wybić białka i żółtka. Żółtka połączyć z masą kakaową za pomocą miksera na wolnych obrotach. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i połączyć je z ciastem, najlepiej za pomocą łyżki. Na samym końcu dodać sodę wymieszaną z odrobiną ciepłej wody.  Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 20x25 cm i wstawić  na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

Śmietana:
  • 1/2 l śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietanfixy
  • 2 łyżki cukru pudru
W wysokim naczyniu ubić śmietanę z dodatkiem śnietanfixów i  cukrem pudrem na sztywno.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przeciąć je wzdłuż i przełożyć przygotowaną śmietaną. Udekorować  polewą z masy kakaowej i kolorową posypką. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!

środa, 18 września 2013

Szarlotka z bezą



Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione z jesiennych ciast:-) Mam na nią kilka sprawdzonych przepisów, jeden z nich znalazł się już na moim blogu, w tym poście. Jednak z przepisu który dzisiaj podaję korzystam najczęściej. Kruche ciasto, warstwa jabłek i śmietankowa beza, to przepyszne połączenie smaków, które doskonale pasuje do kubka gorącej herbaty popijanej w chłodny, jesienny wieczór.
























Składniki:

  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 kg jabłek

Mąkę przesiać do dużej miski, do niej dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Margarynę posiekać i włożyć do miski. Dodać śmietanę. Rozbić jajka i oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru do powstania piany i dodać do pozostałych składników. Szybko zagnieść kruche ciasto. 1/3 ciasta włożyć do lodówki na 15 minut, resztę rozwałkować i umieścić na wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blaszce o wymiarach 28x36 cm. Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na ciasto. W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem 1 szklanki cukru i proszkiem budyniowym. Pianę równomiernie wyłożyć na jabłka, a na nią "poskubać" resztę ciasta wyjętego z lodówki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temp. 200 stopni C.
Smacznego!


sobota, 14 września 2013

Chleb włoski z oliwkami i suszonymi pomidorami



Ten chleb zasmakuje wszystkim miłośnikom kuchni sródziemnomorskiej. Jest kolorowy i baaardzo apetyczny już na pierwszy rzut oka, a po spróbowaniu trudno się od niego oderwać:-) Bo słodkie suszone pomidory, podsmażona cebulka i wytrawne oliwki to idealne połączenie smaków. Taki chlebek wystarczy tylko posmarować masłem i pyszna przekąska gotowa.



Składniki:

  • 75 dag mąki
  • 2 średnie cebule
  • 6 łyżek oleju
  • 10 suszonych pomidorów
  • 15 oliwek bez pestek
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szkl. ciepłej wody

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek i wkruszyć drożdże. Zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki ciepłej wody, posypać odrobiną mąki i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie podsmażyć na 3 łyżkach oleju posiekaną cebulę, pokroić suszone pomidory, oliwki i wrzucić je do wyrośniętego ciasta. Następnie wlać do niego 3 łyżki oliwy, wsypać sól, zioła i 1/2 szklanki ciepłej wody-wyrobić gładkie ciasto. Odstawić je na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrobić je jeszcze raz, uformować owalny bochenek, położyć go na natłuszczonej blasze i odstawić na 10 minut. Następnie posmarować go zimną wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, po 15 minutach zmniejszyć ją do 180 stopni C i piec jeszcze 40 minut.
Smacznego!



czwartek, 12 września 2013

Ciasto marchewkowe



Muszę się Wam do czegoś przyznać... Pierwszy raz ciasto marchewkowe zrobiłam dopiero rok temu. Wcześniej myślałam, że jest absolutnie nie w moim guście. Uparcie twierdziłam, że może jest i ono dobre ale tylko dla fanatyków zdrowego żywienia i osób na diecie... Jak bardzo się myliłam... Ciasto marchewkowe jest przepyszne! Miękkie, wilgotne w środku o cudownym aromacie cynamonu... No i w ogóle nie czuć w nim marchewki:-) Dziś  moje ciasto przygotowałam w formie babki z polewą na bazie gorzkiej czekolady. Jednak mam jeszcze kilka pomysłów na sposób podania tego ciasta, więc na pewno znajdzie się ono jeszcze na moim blogu:-)



Składniki:
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 szkl. cukru
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 marchewek

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, olej   i dokładnie wymieszać. Wsypać proszek do pieczenia, sodę i cynamon (ciasto będzie bardzo gęste). Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać ją do ciasta i wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C przez około 1 godz. i 15 minut (czas pieczenia zależy od wielkości i głębokości formy, najlepiej przeprowadzić test "suchego patyczka").


Polewa na bazie czekolady:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 5 łyżek śmietany kremówki 30%

Nad garnkiem z gorącą wodą umieścić miseczkę, wlać do niej śmietankę i wsypać cukier puder, gdy cukier się rozpuści dodać połamaną na kawałki czekoladę. Składniki mieszać aż do całkowitego połączenia i uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Wystudzone ciasto równomiernie pokryć przygotowaną polewą, można je dodatkowo obsypać kolorową posypką.

Smacznego!





















Przepis bierze udział w akcji:


niedziela, 8 września 2013

Łatwy chleb razowy



Jak sama nazwa świadczy szybki i łatwy w przygotowaniu chleb żytni. Idealny dla początkujących wypiekaczy chleba:-)
















Składniki:
(na 2 małe bochenki o wymiarach 10x22 cm)
  • 225 g mąki pszennej
  • 450 g mąki żytniej razowej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g miękkiego masła
  • 450 ml ciepłej wody

Do miski wsypać obie mąki, dodać sól, cukier i drożdże, wymieszać. Dodać masło, wlać ciepłą wodę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części i włożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami. Przykryć je i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec 15 minut w temp. 230 stopni C, następnie zmniejszyć ją do 190 stopni C i dopiekać chlebki jeszcze 25 minut.
Smacznego!




czwartek, 5 września 2013

Sałatka z zupek chińskich



Wiem, że przepis na tę sałatkę to nic odkrywczego, bo już wiele razy spotykałam go na różnych kulinarnych blogach. Jednak przeglądając te przepisy przekonałam się, że każdy z nich poza składnikiem podstawowym (którym są właśnie zupki chińskie) zawiera inne dodatki. U mnie jest to: pomidor, ogórek, jajka i groszek. Taką sałatkę robię najczęściej latem kiedy pomidory i ogórki mam w przydomowym ogródku, wtedy zdecydowanie smakuje najlepiej:-)



Składniki:
  • 3 zupki chińskie (u mnie jest to rosół, 2 pikantne i 1 łagodny)
  • 4 pomidory
  • 4 ogórki gruntowe średniej wielkości
  • 1 puszka groszku
  • 4 jajka
  • majonez
  • sól, pieprz
Makaron z zupek chińskich rozkruszyć i wrzucić do miski, posypać go dodaną do zupki przyprawą. Pomidory i ogórki umyć i pokroić w kostkę (ogórki obrać ze skórki), warzywa posolić i wrzucić do makaronu. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2-3 godziny (żeby makaron napęczniał od soku który puszczą warzywa). Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, groszek odsączyć-wrzucić do makaronu, dodać majonez, przyprawić do smaku i całość dokładnie wymieszać.
Smacznego!