czwartek, 31 października 2013

Tarta orzechowa


























To pierwsza, ale na pewno nie ostatnia, tarta "na słodko" na moim blogu.
Kruche ciasto wypełnione po brzegi pyszną masą przygotowaną z: orzechów, miodu, brązowego cukru, masła i jajek. To zaledwie kilka składników, niewiele pracy i doskonałe ciasto w jesiennym klimacie gotowe:-)











Składniki:

Ciasto:
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki lodowatej wody 

Mąkę przesiać przez sitko, dodać do niej zimne masło, cukier i posiekać nożem. Następnie wlać żółtko i 2 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieść kruche ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek i wylepić nim spód i brzegi formy do tarty o średnicy 20 cm (forma powinna być wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ziarenkami fasoli, żeby za mocno nie wyrosło.
Podpiec przez 15 minut w temp. 210 stopni C.
























Masa orzechowa:
  • 2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka masła


Masło roztopić. W miseczce wymieszać orzechy z miodem, cukrem i jajkami. Dodać roztopione masło. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczone ciasto. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C i piec przez 40 minut.
Smacznego!


wtorek, 29 października 2013

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

























Dziś mam dla Was przepis na jedno z tych uniwersalnych dań które zarówno nadaje się na szybki obiad po długim i męczącym dniu w pracy (bo przygotowuje się je w tempie naprawdę ekspresowym). Jak również na uroczystą kolację z kimś wyjątkowym (bo sos dzięki dodatkowi suszonych pomidorów zyskuje ciekawy, niebanalny smak i doskonale się komponuje z kieliszkiem białego wina-uwierzcie mi, sprawdziłam;-)) 



Składniki:

  • 500 g makaronu (ja użyłam penne)
  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 8 suszonych pomidorów
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz




Makaron ugotować w osolonej wodzie-odcedzić.
Na niewielkiej ilości oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do niej pokrojone i przyprawione solą i pieprzem filety-smażyć przez kilka minut. Pomidory odsączyć z nadmiaru oliwy, pokroić i dodać do mięsa, podsmażyć przez chwilę razem. Zmniejszyć ogień i zalać całość kremówką, dusić przez około 5 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wlać do makaronu i dokładnie wymieszać.
Smacznego!

środa, 23 października 2013

Dyniowe ciastka z rodzynkami i czekoladą

























Delikatne biszkoptowe ciastka o cudownym cynamonowym aromacie, bogato "nadziane" rodzynkami i kawałkami mlecznej czekolady... Mniam...:-)


























Składniki:
(na 15 dużych ciastek)
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 jajka
  • 15 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 10 dag pokrojonej w małą kosteczkę czekolady
  • 10 dag rodzynek

Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać olej, puree z dyni i dokładnie zmiksować. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i solą przesiać przez sitko i dodać do płynnych składników, mieszać do chwili uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Na końcu wsypać rozdrobnioną czekoladę, rodzynki, całość połączyć za pomocą łyżki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po 2 łyżki ciasta , zachowując odstępy około 4 cm. Ciastka piec 20 minut w temp. 170 stopni C.
(Mój sposób na puree z dyni: obraną i pokrojoną w niewielkie kawałki dynię gotuję w małej ilości wody, odsączam z nadmiaru wody i soku, miksuję na gładką papkę i puree z dyni gotowe.)
Smacznego!



























Ten przepis bierzę udział w akcji:

poniedziałek, 21 października 2013

Zupa serowo-porowa z szynką
























Dziś doskonała na jesienne chłody, gęsta i sycąca zupa serowo-porowa z dodatkiem szynki.

























Składniki:
  • 2 duże pory (jego białe części)
  • 1 łyżka masła
  • 1 i 1/4 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 30 dag gotowanej szynki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 20 dag startego, żółtego sera gouda
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 20 dag serka topionego śmietankowego
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Pory umyć, posiekać i podsmażyć na łyżce masła-zalać je bulionem. Gdy bulion zacznie bulgotać zmniejszyć płomień i gotować go jeszcze 15 minut. Po tym czasie dodać ser żółty i topiony. Całość  gotować aż sery się rozpuszczą. Na końcu wlać śmietankę (już nie gotować, podgrzewać), przyprawić zupę solą i pieprzem. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżeczce oleju i dodać do zupy.
Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!

środa, 16 października 2013

Marchewkowe ciastka z powidłami

























Przepis na te ciastka pochodzi z programu:"Ewa gotuje", bardzo mi się spodobał ponieważ do ciasta nie dodaje się cukru, cała jego słodycz pochodzi z marchewki. Dopiero po wystudzeniu gotowe ciastka można (ale nie trzeba) posypać cukrem pudrem. Nie twierdzę jednak, że są to ciastka dietetyczne, bo dodaje się do nich dużo (aż 2 kostki !) masła, ale dzięki temu ciasteczka mają pyszny maślany smak i zapach.

























Składniki:

  • 6o dag mąki pszennej
  • 400 g masła
  • 30 dag (startej na drobnych oczkach) marchewki
  • powidła (u mnie według tego przepisu)
  • cukier puder do posypania ciastek



Na stolnicę przesiać mąkę, dodać startą marchewką i posiekane masło, całość wyrabiać aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podzielić je na kilka mniejszych części. Każdą część rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać z nich niewielkie kwadraty, smarować je powidłami i zwijać w zgrabne rurki. Tak przygotowane ciastka układać na blasze (łączeniem do dołu) posmarowanej masłem i piec 25-30 minut w temp. 180 stopni C. Po wystudzeniu ciastka posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



poniedziałek, 14 października 2013

Konfitura z dyni

























Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej konfitury bardzo zaskoczył mnie jej smak, który zupełnie nie przypominał dyni, piękny pomarańczowy aromat, no i ten cudowny kolor który wyglądał jak... słońce zamknięte w słoiku:-) To wszystko sprawiło, że gdy tylko pojawiły się dynie musiałam koniecznie sama przygotować kilka słoiczków takiej konfitury. A oto efekty mojej pracy...:-)
























Składniki:

  • 1 kg dyni (bez miąższu i skórki)
  • 1 szkl. wody
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 buteleczki aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 opakowanie cukru żelującego 2:1

Dynię pokroić w małą kostkę i rozgotować w szklance wody. Grudki rozgnieść krychaczem do ziemniaków. Wsypać cukier i cukier żelujący gotować aż całkowicie się rozpuszczą. Na samym końcu dodać kwasek cytrynowy i wlać aromat pomarańczowy. Całość raz jeszcze zagotować. Gorącą konfiturę wkładać do słoików i pasteryzować 10 minut od chwili zagotowania. (Uwaga! Ważne żeby kwasek dodać na końcu, bo jeżeli zrobimy to za wcześnie dynia się nie rozgotuje).
Smacznego!

czwartek, 10 października 2013

Dyniowa krajanka z bakaliami

























Muszę przyznać, że to mój dyniowy debiut...
Do tej pory z dyni robiłam tylko dyniowe lampiony-duszki:-) Jednak w tym roku postanowiłam "zaprzyjaźnić się" z dynią również w kuchni. Przygotowałam sobie spis potraw które chcę zrobić i muszę się pochwalić, że udało mi się już wykreślić trzy pozycje z mojej listy:-)
Debiutuję na słodko, dyniową krajanką z bakaliami i powiem nieskromnie, że to bardzo udany debiut:-)



Składniki:
  • 25 dag obranej dyni
  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 szkl. rodzynek
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g mlecznej czekolady (jako polewa)
  • cukrowa posypka (do dekoracji)

Wszystkie suche składniki przesiać do miski. Margarynę roztopić i przestudzić. Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka ubić na puszystą pianę, wlać przestudzony tłuszcz i stopniowo wsypywać suche składniki, delikatnie mieszając (na wolnych obrotach miksera). Następnie dodać dynię i bakalie, całość połączyć za pomocą łyżki. Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20x25 cm i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C przez 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta udekorować je roztopioną, w kąpieli wodnej, czekoladą i cukrową posypką. Pokroić na kawałki.
Smacznego!


























Ten przepis bierzę udział w akcji:

środa, 9 października 2013

A już jutro...



Oto bohaterka jutrzejszego i kilku kolejnych wpisów... Królowa Jesieni: Dynia! Już dziś serdecznie zapraszam:-)

poniedziałek, 7 października 2013

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
























Sezon śliwkowy na moim blogu postanowiłam zakończyć doskonałym przepisem na bułeczki drożdżowe nadziewane śliwkami i obsypane kruszonką. 

Składniki:
(na 10 bułeczek)
Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 szkl. mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • szczypta soli
  • 10 wydrylowanych śliwek
























Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru-całość delikatnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut żeby wyrosło. W osobnym naczyniu ubić 1 jajko i 1 żółtko ze szczyptą soli, pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę (1 białko zostawić, będzie potrzebne do posmarowania bułeczek przed pieczeniem). Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać pianę z jajek, wyrośnięty zaczyn oraz roztopiony i przestudzony tłuszcz. Całość dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30-40 minut.

Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę, jeszcze raz krótko wyrobić i uformować z niego wałek (ciasto należy delikatnie podsypać mąką ponieważ jest dość klejące, ale dzięki temu łatwo jest w nim "schować" śliwkę). Wałek z ciasta podzielić na 10 części, każdą lekko rozwałkować i układać na niej po jednej śliwce, następnie dokładnie zlepić brzegi. Tak przygotowaną bułeczkę układać, miejscem zlepienia do dołu, na wysmarowanej tłuszczem blasze. Gdy wszystkie bułeczki są gotowe odstawić je jeszcze na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.

Kruszonka:
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/3 szkl. cukru 

Do miski wrzucić mąkę, cukier i posiekany tłuszcz-całość wyrobić ręką na kruszonkę.
Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem i obficie posypać kruszonką. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.
Smacznego!




piątek, 4 października 2013

Pikantne nachos z pastą paprykowo-pomidorową
























Nareszcie mamy upragniony piątek! A skoro piątek to na blogu propozycja typowo weekendowa:-) Niezależnie od tego jak spędzicie sobotni wieczór... z przyjaciółmi, przed telewizorem, a może  jedno i drugie...:-) Zachęcam Was gorąco do samodzielnego przygotowania tej fantastycznej przekąski. Przepis na pikantne nachos znalazłam na tym blogu i wiedziałam, że muszę go zrobić. Przyznam, że ich przygotowanie zajęło mi trochę czasu, no ale efekt końcowy jest tego wart:-) Nachos są chrupiące (zupełnie tak jak te kupione w sklepie) i piekielnie pikantne (dla mnie może aż za bardzo), dlatego podałam je z pastą paprykowo-pomidorową, która złagodziła ich smak. Taką pastę przygotowałam kilka tygodni wcześniej i zamknęłam w słoiczkach. Jest ona idealna jako dodatek do mięs, sosów i kanapek.


Pikantne nachos
Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g skrobi kukurydzanej
  • 240 ml wody
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cayenne
Mąki i wszystkie przyprawy wrzucić do miski. Wodę zagotować z olejem i przelać do ciasta. Całość dokładnie wymieszać łyżką, a gdy wystygnie wyrobić gładkie ciasto. Stolnicę delikatnie posypać mąką i bardzo cienko rozwałkować ciasto. Pociąć je na paski o szerokości 4 cm i wykrawać trójkąty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nachos układać blisko siebie, ponieważ podczas pieczenia nie rosną. Piec je około 10 minut (aż będą widocznie suche) w temp. 200 stopni C. 



Pasta paprykowo-pomidorowa

Składniki:
(proporcje na około 1 i 1/2 l pasty)
  • 1 i 1/2 kg czerwonej papryki
  • 1/2 kg pomidorów
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 3/4 szkl. octu spirytusowego
  • 2 liście laurowe
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Paprykę, czosnek, pomidory, jabłko, cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Następnie całość zblendować. Dodać resztę oleju, ocet, cukier, sól, mielone papryki i liście laurowe. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając przez 20 minut. Tak przygotowaną pastę włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić je i pasteryzować 10 minut od chwili zagotowania.
Smacznego!




środa, 2 października 2013

Szarlotka tradycyjna



Gdy przychodzi jesień trudno jest mi się powstrzymać przed pieczeniem ciast z dodatkiem jabłek:-) Dzisiaj mam więc dla Was kolejny przepis na szarlotkę. Przepis ten pochodzi z książki: "Kuchna polska" wyd. Exlibris.



Składniki:

Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło cukier i cukier waniliowy, posiekać starannie nożem a następnie dodać żółtko, śmietanę i całość starannie zagnieść ręką. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie 2/3 przygotowanego ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, tortownicy o średnicy 24 cm. Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem i wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C na około 15 minut, żeby się lekko podpiekło.









Mus jabłkowy:
  • 1 kg jabłek
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej (do posypania ciasta)
Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokrojone jabłka wrzucić do garnka, podlać niewielką ilością wrzącej wody i rozgotować. Następnie dodać cukier i ciągle mieszając podgrzewać mus na małym ogniu (powinien trochę zgęstnieć). Na koniec dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Mus odstawić do wystudzenia.
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć na nim zimny mus jabłkowy.
Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 1 cm. Paski ułożyć na powierzchni jabłek, przyklejając je na obwodzie do rantu ciasta. Układać je tak żeby powstała kratka. Wstawić do piekarnika, na kolejne 20-25 minut (aż się ciasto ładnie przyrumieni).
Smacznego!