poniedziałek, 20 stycznia 2014

Bananowiec



Bardzo proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Delikatne i piankowe ale o bardzo intensywnym bananowym smaku-trochę egzotyki w pochmurny, zimowy dzień:-)

Składniki:


  • 150 g herbatników
  • 6 galaretek o smaku cytrynowym
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 kg bananów
  • 2 opakowania śnieżki na mleko (1/2 l)


Blachę o wymiarach 28x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej herbatniki.
Dwie galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody-przestudzić. Banany zblendować na gładki mus. Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodać banany i tężejącą, zimną galaretkę. Całość wylać na herbatniki i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Kolejne 2 galaretki również rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić. Śnieżki ubić zgodnie z przepisem na opakowaniu, stopniowo dodawać do nich zimną galaretkę ciągle mieszając. Masę wylać na mus bananowy, wyrównać wierzch i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Ostatnie 2 galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody i przestudzone wylać na wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kolejne 2-3 godziny (do całkowitego stężenia wierzchniej warstwy galaretki).
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Są banany i jestem ja ! Uwielbiam wszystko co bananowe a ciasto to już poezja ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda, z chęcią poczęstowałabym sie kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń