niedziela, 26 stycznia 2014

Ciasteczka bardzo orzechowe



Chyba trudno sobie wyobrazić bardziej orzechowe ciastka...
Przekonacie się o tym czytając poniższy przepis:-) A najlepiej upieczcie je i spróbujcie sami:-)




















Składniki:
(na około 40 ciastek)
  • 1/2 kg orzechów włoskich
  • 1/2 kg cukru
  • 1 jajko
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Orzechy zmielić (w maszynce do mielenia mięsa, lub w blenderze). Do zmielonych orzechów dodać: cukier, jajko i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać, aż masa zacznie zbijać się w grudki i stanie się klejąca.
Formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczać tworząc ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temp. 200 stopni C. Po upieczeniu ciastka zostawić 5 minut w piekarniku a później przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!



8 komentarzy: