poniedziałek, 6 stycznia 2014

Herbatniczki parmezanowe
























W tym roku pod choinką znalazłam kilka książek o tematyce kulinarnej. Jedną z nich była ta o włoskich specjałach Nigelli Lawson pt. "Nigellissima" i właśnie przepis na parmezanowe herbatniki był pierwszym który chciałam koniecznie wypróbować.

Kruche, maślane ciastka o delikatnym serowym smaku i aromacie natychmiast zachwyciły moje kubki smakowe:-) Można je podać z dodatkiem jakiegoś wyrazistego sosu lub np. z pastą  pomidorowo-paprykową na którą przepis znajdziecie w tym poście.
Te herbatniczki są doskonałe jako przekąska: do kieliszka wina, kufla piwa, czy szklaneczki czegoś znacznie mocniejszego;-)

























Składniki:
(na około 40 szt.)

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g startego parmezanu
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać łyżką. Gdy zaczną zbijać się w większe grudki przełożyć je na blat i wyrobić dłońmi gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je  na pół i z każdej części ciasta utoczyć walec o średnicy około 5 cm, spłaszczyć go na końcach, tak by przypominał rolkę monet. Następnie wałki owinąć ciasno folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjęte z lodówki pokroić na plastry o grubości 1 cm. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C przez 15-20 minut, aż ciastka zaczną się rumienić na brzegach. Po wyjęciu z piekarnika herbatniki ostudzić na kratce.
Smacznego!



 

2 komentarze:

  1. ajajaj a ja mam kilo tego sera, już wiem jak go wykorzystam przynajmniej w części:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne te herbatniki i muszą być pyszne :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń