sobota, 11 stycznia 2014

Orzechowa granola z żurawiną


  


To już trzeci przepis na granolę który zamieszczam na blogu. Kolejne słoiczki tego przysmaku znikają w naszym domu w zastraszającym tempie (a to głównie za sprawą mojego Męża który jest jej wielbicielem:-))

Dwa wcześniejsze przepisy na granolę możecie znaleźć tutaj i tutaj:-)



Składniki:
  • 3 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 4 łyżki otrąb pszennych
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 1 szkl. suszonej żurawiny
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów laskowych

W misce wymieszać: płatki owsiane, otręby, wiórki  kokosowe i posiekane orzechy. W rondelku roztopić masło, dodać do niego: miód, obydwa rodzaje cukru i sok jabłkowy. Podgrzewać do rozpuszczenia i całkowitego połączenia się wszystkich składników. Płynną masę wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Następnie wysypać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć. Piec 30 minut w temp. 170 stopni C od czasu do czasu mieszając, by granola się nie posklejała i nie przypaliła. Po upływie tego czasu otworzyć drzwiczki piekarnika i ostudzić granolę, wymieszać ją z żurawiną.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Muszę się zabrać za domową granolę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj muszę zrobić :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń