czwartek, 9 stycznia 2014

Szpinakowe kopytka z sosem serowym























Dziś na moim talerzu zielono i wiosennie:-) A to za sprawą ziemniaczanych klusek z dodatkiem szpinaku. Przygotowałam do nich wyrazisty serowy sos z którym doskonale się komponują.
Bardzo fajny pomysł na obiad-zachęcam do spróbowania.

Składniki:

Szpinakowe kopytka:
  • 50 dag ziemniaków
  • 45 dag mrożonego szpinaku
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej (dodatkowo do podsypania stolnicy)
  • sól

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy trochę przestygną przecisnąć je przez praskę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zamrożony szpinak wrzucić do garnka i podgrzewać do prawie całkowitego odparowania wody, posolić go do smaku-wystudzić. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko i szpinak. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na kilka mniejszych części. Na posypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki i kroić je nożem na kluski. Gotować je partiami w osolonej wodzie, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
























Sos serowy:
  • 10 dag żółtego sera
  • 5 dag sera pleśniowego lazur
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Żółty ser zetrzeć na tarce, a ser pleśniowy rozetrzeć na gładką masę. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, wlać zimny bulion i śmietanę. Całość zagotować,energicznie mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Zmniejszyć ogień i dodać ser żółty i pleśniowy, podgrzewać aż sos zrobi się gładki. Wsypać parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Gotowe kopytka szpinakowe polać sosem.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Prezentuje się super i do tego połączenie smaków jest idealne :)

    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojeej, czuję, że to jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja uwielbiam szpinak, u mnie dzisiaj również występował na obiedzie, jednak w zapiekance;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez szpinaku mogę zjeść ich mnóstwo, pyszota :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. coś wspaniałego, ja szpinak uwielbiam

    OdpowiedzUsuń