niedziela, 9 lutego 2014

Bananowy keks z czekoladą i orzechami
























Prosty do zrobienia keks bananowy z dodatkiem gorzkiej czekolady (lub mlecznej, jak kto woli) i orzechów laskowychTo doskonały pomysł dla wszystkich tych którzy przy minimalnym nakładzie pracy i czasu spędzonego w kuchni chcieliby zjeść jakieś pyszne, samodzielnie upieczone, ciasto do kawy. 
Ten keks jest puszysty i wilgotny, długo utrzymuje świeżość (choć nie wiem czy zdołacie to sprawdzić;-))

























Składniki:

  • 130 g miękkiego masła
  • 2/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów laskowych

Masło zmiksować z cukrem i jajkami na puszystą masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie bardzo gęste). Banany i czekoladę drobno posiekać i wrzucić do ciasta- wszystko połączyć za pomocą dużej łyżki. Keksówkę o wymiarach 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej ciasto, wyrównać wierzch i posypać posiekanymi orzechami. Piec w temp. 170 stopni C przez około 60 minut (najlepiej zrobić test "suchego patyczka")
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Kocham wszystko, co zawiera czekoladę :) Pięknie się prezentuje !

    OdpowiedzUsuń
  2. Banany z czekoladą to połączenie idealne. Jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale sie zgrałyśmy z tym keksem :) uwielbiam takie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ten pomysł. Zresztą, nie tylko pomysł, a cały blog. Aż dodam na swojego linka, bo jakoś tak zamroziłem rubrykę, co czytam :)

    OdpowiedzUsuń

  6. Bardzo ładne zdjęcia, keks kusi wyglądem i na pewno smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń