czwartek, 20 lutego 2014

Bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym

Miękkie, puszyste i delikatne drożdżowe bułeczki z jabłkowym nadzieniem, polukrowane i obsypane płatkami migdałowymi-doskonałe! 
Gorąco zachęcam do spróbowania:-) 
Przepis pochodzi z bloga Słodkie fantazje.

  

Składniki:
(na 14 bułeczek)

Ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 70 g masła
  • 430 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 jajko 
  • szczypta soli

50 ml mleka podgrzać, dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i całość rozetrzeć na gładką masę. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Pozostałe mleko podgrzać w rondelku i rozpuścić w nim masło-przestudzić żeby nie było zbyt gorące.
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, ciepłe mleko z masłem i resztę składników. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto i odstawić je, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godz.).

Nadzienie:
  • 250 ml musu jabłkowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
Do posmarowania:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
Lukier:
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
  • płatki migdałowe do posypania



Mus jabłkowy przełożyć do garnka, dodać do niego cukier waniliowy i cynamon-podgrzewać do chwili rozpuszczenia się cukru i połączenia ze sobą składników. Przestudzić.
Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkować je na placek o grubości 0,5 cm i wyciąć z niego krążki o średnicy około 8 cm. Na każdy krążek nakładać 1 łyżkę musu, zlepiać jak pierogi i formować z nich owalne bułeczki. Następnie ułożyć je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do spodu w 2-3 cm odstępach.
Gotowe bułeczki posmarować mieszanką mleka i jajka.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C przez 20 minut.
Gotowe studzić na kratce, polukrować (cukier puder utrzeć z kilkoma łyżkami gorącej wody na gęsty, gładki krem) i posypać (wcześniej uprażonymi na suchej patelni) migdałami.
Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Boskie! Kocham domowe drożdżówki <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo, cudo, cudo! :) ... aż łezka się w oku kręci , że nie mam teraz przy sobie takich bułeczek ....

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię je dla mojej mamy! Uwielbia wszystko, co ma w sobie mus z jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne bułeczki, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń