czwartek, 6 lutego 2014

Bułki z pieczarkami























Drożdżowe bułeczki obficie nadziane pieczarkami podsmażonymi z cebulką (pycha!).
Idealne na ciepłą kolację lub szybką (bardzo smaczną) przekąskę:-)
Przepis ten pochodzi z bloga Moje wypieki.

Składniki:
(na 8 sporych bułeczek)

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • 1/2 szkl. letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki suchych drożdży

Nadzienie:
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania bułek)





Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i podsmażyć razem z cebulą na maśle (przyprawić do smaku).
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto (na końcu wlać olej). Z ciasta zrobić kulę, włożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1h).
Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części, każdą z nich rozwałkować na nieduże koło, układać na nim nadzienie (dużo!), składać na pół i zlepiać jak pierogi. Tak przygotowane bułki układać na blaszce, wysmarowanej tłuszczem, łączeniem do spodu, zachowując odstępy. Przykryć je ściereczką i odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie posmarować bułeczki jajkiem roztrzepanym z mąką i piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię każde bułeczki domowej roboty, pieczarki taaak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię pieczarki, w połączeniu z bułeczką muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe! Koniecznie będę musiała zrobić :) Zainspirowałaś mnie..

    OdpowiedzUsuń