niedziela, 2 lutego 2014

Dyniowe pączki z dziurką



Ostatnio postanowiłam naruszyć zapasy mrożonego puree z dyni które zajmuje sporą część szuflady w naszej zamrażarce. A wszystko to za sprawą fantastycznego przepisu na pączki z jego dodatkiem, który znalazłam w sieci (wprowadziłam tylko kilka bardzo drobnych zmian:-)) 
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami więc pora przetestować kilka nowych przepisów...
Pączki z dodatkiem dyniowego puree bardzo zasmakowały wszystkim domownikom. Miękkie, delikatne, o wyraźnie wyczuwalnym pomarańczowo-cynamonowym smaku i pięknym żółtym (bardzo "dyniowym") kolorze w środku:-)


Składniki:
(na 25 sztuk)

  • 550 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g puree z dyni
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g roztopionego masła
  • olej do smażenia

Składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej.
Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru, mąki, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Pozostałą mąkę przesiać do misy miksera, dodać lekko roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy, puree z dyni, skórkę pomarańczową, cynamon,sól, śmietanę i wyrośnięty zaczyn. Miksować kilka minut aż składniki się połączą. Następnie stopniowo dolewać roztopione, przestudzone masło i zagniatać do czasu aż ciasto stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ręki (około 10 minut). W trakcie zagniatania nie dosypywać do ciasta mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie, na stolnicy podsypanej mąką, rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm i wycinać z niego krążki o średnicy 6-7 cm, a w każdym krążku wyciąć dziurkę na środku za pomocą kieliszka. Powtarzać czynność do momentu wyczerpania ciasta.
Pączki układać w ciepłym miejscu na podsypanej mąką stolnicy i przykryć ściereczką, pozostawić je na 35-45 minut do powtórnego wyrośnięcia. Przed smażeniem otrzepać je z nadmiaru mąki. Smażyć po 4-5 szt. w oleju nagrzanym do temp. 175 stopnia C po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, bo pączki szybko zbrązowieją a w środku będą surowe.
Po usmażeniu pączki odsączyć na ręczniku papierowym.
Jeszcze ciepłe można polukrować, lub przestudzone obsypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego!


Ten przepis bierze udział w akcji:























Tłusty czwartek 2014

4 komentarze:

  1. ojej, muszą być pyszne! Poproszę jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O pączkach z dynią słyszę pierwszy raz, ale myślę, że będą dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pączki z dynią? Żałuję, że nie zrobiłam jesienią dyniowego puree na zapas;)

    OdpowiedzUsuń