poniedziałek, 17 lutego 2014

Makaron z sosem po meksykańsku


Makaron z dodatkiem mięsnego sosu to szybkie, niekłopotliwe, treściwe i sycące danie które doskonale sprawdzi się jako obiad kiedy brakuje nam czasu.

Składniki:

  • 500 g makaronu razowego świderki
  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 15 dag przecieru pomidorowego
  • 1/2 szkl. pikantnego ketchupu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli
  • starty parmezan
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso mielone i mieszając podsmażyć na sypko. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, wrzucić do mięsa i smażyć około 2 minut. Groszek i czerwoną fasolę odsączyć, dodać do mięsa, wymieszać i smażyć kolejne 3 minuty. Następnie wlać przecier pomidorowy i ketchup-wymieszać, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką i bazylią-dusić jeszcze około 5 minut.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić go i wymieszać z gotowym sosem.
Przed podaniem gotowe danie posypać startym parmezanem.
Smacznego!

3 komentarze: