środa, 26 lutego 2014

Skubaniec z powidłami śliwkowymi
























Kruszonka lubelska, pleśniak czy skubaniec-pod jaką nazwą Wy znacie to ciasto?:-)
Nazwy różne, ale pod każdą z nich kryje się to samo doskonałe, kruche ciasto z bezą i dodatkiem "czegoś kwaśnego"... marmolady, powideł lub owoców. 
Skubaniec jest ciastem dobrze mi znanym i lubianym, jednak ostatnio zapomnianym-to dlatego do tej pory nie znalazł się na blogu.
Pora więc nadrobić zaległości i przypomnieć sobie smak tego pysznego ciasta... Do czego i Was zachęcam;-)
























Składniki:

Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, dodać mąkę krupczatkę, cukier, cukier waniliowy, olej, miękką margarynę i wszystko razem posiekać (aż powstanie kruszonka). Na końcu wlać żółtka, całość razem wymieszać i wyrobić dłonią gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na pół i jedną z połówek wykleić dno, posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, blachy o wymiarach 28x36 cm.
Drugą połowę ciasta podzielić jeszcze na pół i do jednej z połówek dodać 2 łyżki kakao-dokładnie wyrobić.
Dwie małe kule ciasta (jasną i ciemną) włożyć do lodówki na około 20 minut.
























Beza:
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Do przełożenia:
Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno, następnie dodać cukier, a pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną.
Warstwę jasnego ciasta (którym jest wylepiona blacha) posmarować powidłami, na nie "poskubać" kakaowe ciasto ,wyjęte z lodówki, na nie wyłożyć bezę, a na wierzch "poskubać" pozostałe jasne ciasto.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 50 minut.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto :) U mnie w domu funkcjonuje jako pleśniak lub skubany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skubaniec u mnie ,bardzo lubię,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie! Bardzo lubię takie ciacha!

    OdpowiedzUsuń