środa, 12 lutego 2014

Torcik wiśniowa stracciatella



Walentynki to czas kiedy dla ukochanej osoby chcemy przygotować coś zaskakującego i wyjątkowego:-)
A może by tak upiec tort...
Ten, na który przepis Wam dzisiaj podaję, doskonale nadaje się na tę specjalną okazję.
Wygląda bardzo efektownie ale zapewniam, że nie jest ani trudny do przygotowania, ani czasochłonny, za to smakuje wyśmienicie:-)
Ciemny kakaowy biszkopt, zatopione w galaretce kwaśne wiśnie i słodka śmietana z kawałkami mlecznej czekolady...
Sami przyznajcie, że to bardzo kuszące połączenie;-)
Taki tort oblany czerwoną galaretką i obsypany cukrowymi serduszkami będzie słodką walentynką dla kogoś bliskiego:-)
Przepis pochodzi z tego bloga (troszkę go tylko zmodyfikowałam:-))
























Biszkopt:

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kakao
Poncz:
  • 1/2 szkl. kompotu wiśniowego

Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodać wodę i olej. Następnie do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie połączyć za pomocą łyżki. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułą tartą towtownicy o średnicy 24 cm.
Piec 20 minut w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i ponczować wiśniowym kompotem.

Warstwa wiśniowa:
  • 500 g wiśni z kompotu
  • 2 galaretki wiśniowe (rozpuszczone w 280 ml kompotu wiśniowego)
Galaretki rozpuścić we wrzącym kompocie, wrzucić wiśnie i pozostawić do przestudzenia. Gdy przestygną wylać galaretki na biszkopt i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Warstwa stracciatella:

  • 400 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:
  • 1 galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 380 ml wody)

Kremówkę połączyć z serkiem i cukrem pudrem-zmiksować na gęsty, gładki krem. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać ją do serowego kremu-dokładnie wymieszać łyżką. Tak przygotowany krem przełożyć na warstwę wiśniową i równomiernie rozprowadzić.
Całość zalać tężejącą galaretką wiśniową i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Smacznego!




Ten przepis bierze udział w akcjach:

Słodkie Walentynki 2014  Mascarpone Karnawał 2014  Walentynki - czym TO się je?

14 komentarzy:

  1. mmmmm, uwielbiam wiśnie - aż mi ślinka pociekła na widok tego deseru:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszny, przy okazji efektownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pyszności :)
    A wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj zobaczyłam,właśnie siedzę w kuchni i piecze mi się biszkopt :)
    Mam tylko 250 g serka,więc kremu będzie mniej :))) I tortownica,jedyna jaką posiadam to 28 cm-mam nadzieję że mimo to tort wyjdzie :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeepyyyszneee:) I jak ładnie podane i udekorowane! Chyba nie znalazłby się facet, który by odmówił kawałeczka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przecudne to ciasto! Aż ślinka cieknie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię wszelkie wymyślne torty. Twój prezentuje się bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo efektowny! I kolorystycznie w sam raz na Walentynki! Albo i nie... ;)

    Dziekuje za udzial w akcji!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń