niedziela, 23 lutego 2014

Wieniec drożdżowy z orzechami włoskimi i miodem























Dziś kolejny przepis zaczerpnięty z książki pt."Moje wypieki i desery", zmieniłam go jednak troszkę ze względu na brak niektórych składników. I tak zamiast orzechów pekan, użyłam włoskich, zamiast syropu klonowego-miodu, no i zrobiłam lukier cytrynowy, nie rumowy.
Te małe zmiany okazały się bardzo udane:-) 
Warstwy orzechowe przeplatają się z ciastem drożdżowym tworząc pyszną, bardzo efektowną całość, a cytrynowy lukier sprawia, że ciasto nie jest ciężkie i przesłodzone.
Z proporcji podanych w przepisie wyszedł wieniec naprawdę sporych rozmiarów, tak więc zachęcam Was do upieczenia go wtedy gdy spodziewacie się sporej liczby gości:-)





















Składniki:
Ciasto:

  • 4 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży (można też użyć 12 g drożdży suchych)
  • 1 i 1/2 szkl. letniego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 120 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki soli



Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn: drożdże rozkruszyć, zalać je 1/2 szkl. letniego mleka i dodać po łyżce cukru i mąki-całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Jajka roztrzepać z pozostałym mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać, wlać do niej wyrośnięty rozczyn, mleko z jajkami, dodać masło, sól i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Z ciasta uformować kulę, przełożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Nadzienie:
  • 200 g podpieczonych i posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. miodu
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

Lukier cytrynowy:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru


Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokątny placek. Następnie posmarować go miodem (miód można trochę podgrzać, żeby łatwiej było go rozsmarować na cieście), posypać cukrem, cynamonem i orzechami. Zwinąć w kształt rolady (od dłuższego boku). Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść paski ciasta ze sobą, a jego końcówki zlepić na kształt wieńca. Ciasto ułożyć na blasze piekarnikowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C przez 40 minut. Po upieczeniu odczekać chwilę i przełożyć wieniec na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Jeszcze ciepły wieniec polukrować (sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem).
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Pycha, wygląda fantastycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak smacznie pokazane! Jestem na tak :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, świetnie wygląda! :)
    Zapraszam do mnie http://gotowaniena102.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny! I nie wątpię w to, że równie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na bogato! dawno nie robiłam ciasta drożdżowego, ale właśnie kupiłam drożdże i coś jest na rzeczy :)
    pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki on musi być pyszny!! Wygląda cudnie :) porywam kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń