niedziela, 30 marca 2014

Babka z orzechami laskowymi i czekoladą


























To kolejny przepis z mojej listy "do obowiązkowego przetestowania" przed Świętami Wielkanocnymi. 
Babka z orzechami laskowymi i czekoladą smakuje i pachnie dokładnie tak jak popularny krem do kanapek;-) Myślę, że to wystarczająca rekomendacja do tego żeby Was zachęcić do skorzystania z tego przepisu:-)
Źródło przepisu: blog Moje Wypieki


























Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić i przestudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier i dodać żółtka.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy, startą czekoladę i kakao. Sypkie składniki dodać do masy i wymieszać szpatułką.
Keksówkę o wymiarach 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto.
Piec 45 minut w temp. 175 stopni C.
Smacznego!




Ten przepis bierze udział w akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja IV

5 komentarzy:

  1. Mmm, coś wspaniałego :) Musiała pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniaaaam... BABKA NUTELLA:) kocham takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyglada oblednie smakowicie. Musze przyznac ze masz przepiekne zdjecia :) Bede tu zagladac :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie! Piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń