niedziela, 9 marca 2014

Cynamonowe ciasto z musem jabłkowym



Trochę babkowe, ucierane ciasto o silnym cynamonowym aromacie i dużej ilości orzechów włoskich w środku. Za sprawą dodatku musu jabłkowego jest miękkie i wilgotne. Doskonałe do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty.

Składniki:
  • 1 i 1/2 szkl. musu jabłkowego
  • 100 g margaryny
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich

Do dekoracji:
  • polewa kakaowa (według tego przepisu)
  • 1/3 szkl. posiekanych orzechów włoskich

Mus jabłkowy przełożyć do rondelka i podgrzać aż będzie bardzo gorący. Następnie rozpuścić w nim posiekaną margarynę i cukier-całość przestudzić. Mąkę przesiać z sodą i cynamonem. Do wystudzonego musu dodać jajko i zmiksować, następnie, (cały czas miksując), partiami dodawać mąkę z sodą i cynamonem. Na końcu wrzucić orzechy i dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm.
Piec 50 minut w temp. 180 stopni C (najlepiej zrobić test "suchego patyczka").
Po wystudzeniu ciasto udekorować polewą kakaową i posiekanymi orzechami.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. nie dość, że cynamonowe, to jeszcze lekko wilgotne - uwielbiam takie ciasta. O ile ciastka lubię bardzo kruche i suche, to ciasta lubię takie właśnie wilgotne, nawet na zakalce się nie obrażam. Wygląda fenomenalnie, chętnie wypróbuję Twój przepis.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być przepyszne :)

    Pozdrawiam, http://ewakuchennie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne :) i te tulipany... <3

    OdpowiedzUsuń