niedziela, 2 marca 2014

Serowiec z powidłami



Za oknem wiosna:-)
Pora więc na wiosenne porządki... także w spiżarni.
Staram się teraz w moich daniach i wypiekach wykorzystywać wszystko to co zamroziłam i zawekowałam jesienią...
I tak ostatnio na blogu pojawiły się: pączki z dodatkiem puree z dyni, bułeczki z musem jabłkowymskubaniec z powidłami który upiekłam ostatnio.
Dziś mam dla Was kolejny przepis na ciasto z dodatkiem samodzielnie usmażonych powideł...
A jest to doskonały, bardzo łatwy do zrobienia serowiec:-)

  

Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 120 ml oleju


W misce połączyć olej i mleko, następnie stopniowo dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubić jajka z cukrem na puszystą pianę i na końcu dodać ją (delikatnie mieszając) do pozostałych składników.

Masa twarogowa:
  • 500 g mielonego, półtłustego twarogu
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 jajka

Dodatkowo:
  • 250 g powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Następnie dodać twaróg i proszek budyniowy-całość ucierać do dokładnego połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej dnie rozsmarować połowę ciasta, na nim równomiernie rozłożyć masę twarogową i przykryć ją resztą ciasta. Następnie łyżką nakładać powidła-tworząc dowolny wzorek.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec 50 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Podobają mi się zdjęcia ,szczególnie ostatnie ,ciasto pyszne!.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawe ciasto, niby sernik, a jednak coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł :D wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny, chętnie złapałbym kilka kawałków i pożarł :D

    OdpowiedzUsuń
  5. w mojej spiżarni też porządki, chociaż nie ma już w czym przebierać :) myślę jednak, że znajdzie się słoiczek powideł na wypróbowanie przepisu.

    OdpowiedzUsuń