poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Łazanki z kapustą i grzybami

Lubicie pierogi z kapustą i grzybami? Ja bardzo:-) Jednak muszę przyznać, że robię je niezwykle rzadko, raz (na Święta Bożego Narodzenia)no góra dwa razy w roku. Przyczyn jest wiele... a bo to brak czasu, ochoty itp...
Jednak znalazłam zamiennik, który przypomina w smaku samodzielnie przygotowane pierogi:-)
A są to łazanki z kapustą i grzybami właśnie;-)
Jest to danie niezwykle proste i szybkie do zrobienia. Dzięki czemu można je przygotować na codzienny obiad i cieszyć się jego "pierogowym" smakiem nie tylko "od święta".



Składniki:

  • 300 g makaronu łazanki
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 3 garście suszonych grzybów
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz

Dzień wcześniej namoczyć grzyby w gorącej wodzie.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem oliwy.
Grzyby odcedzić i posiekać, a w wodzie pozostałej od ich moczenia ugotować kapustę. Następnie ją przestudzić i drobno posiekać.
Boczek i cebulę pokroić. Boczek wysmażyć na suchej patelni, dodać cebulę i ją przyrumienić.
Wrzucić grzyby-podsmażyć. Dodać kapustę, całość szybko podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na końcu wrzucić makaron, dokładnie wymieszać i od razu podawać.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. fajnie i apetycznie to wygląda!sama też rzadko robię pierogi, głównie z braku czasu:(

    OdpowiedzUsuń