piątek, 25 kwietnia 2014

Ciastka z ziarnami

























Bardzo lubię wszystkie ciastka z dodatkiem ziaren. Jedząc je, naiwnie wierzę, że zjadam trochę mniej kalorii (choć dobrze wiem, że często takie właśnie ciastka mają więcej cukru niż te "zwykłe"). 
Jednak sprawa ma się zupełnie inaczej kiedy piekę je sama, wiem jakie dodaję składniki i mogę przygotować zdrowszą wersję moich ulubionych ciastek.
I tak, te na które przepis Wam dzisiaj podaję wcale nie zawierają dużej ilości cukru, za to są bogato obsypane całą masą ziaren słonecznika i pestek dyni.
Ja najbardziej je lubię w formie dużych, okrągłych ciastek, ale możecie je przygotować w najróżniejszych kształtach.
Doskonale nadają się jako "nie bardzo słodka" przekąska w pracy lub w szkole:-)





Składniki:

(na około 30 ciastek)
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ziarna słonecznika, pestki dyni

Mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Następnie dodać cukier waniliowy, szczyptę soli, 1 całe jajko, 2 żółtka i zimną posiekaną margarynę. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy i wykrawać z niego duże, okrągłe ciastka.
Białka które zostały rozbełtać widelcem i każde ciastko smarować białkiem i posypywać ziarnami. Przed włożeniem do piekarnika ciastka ponownie posmarować delikatnie białkiem (po to żeby podczas pieczenia ziarna nie odpadły). Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec 15-20 minut w temp. 190 stopni C.
Smacznego!





2 komentarze:

  1. fajne! dawno nie robiłam ciasteczek, nie licząc magdalenek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne ciasteczka! Uwielbiam takie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń