środa, 9 kwietnia 2014

Pasztet z jajek



Przepis na ten pasztet znalazłam w jednej z gazet o tematyce kulinarnej których kupuję całe stosy;-)
Jest to propozycja dla tych osób które mięsa nie jedzą lub też doskonała alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu.
Przygotowuje się go bardzo łatwo i szybko (co w trakcie gorączkowych, przed świątecznych przygotowań ma bardzo duże znaczenie:-))
Pasztet ten jest lekki, delikatny i bardzo smaczny. Najlepiej smakuje z pieczywem i wyrazistym w smaku sosem (np chrzanowym).


Składniki:

  • 10 ugotowanych na twardo jajek+2 surowe
  • 50 dag pieczarek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • sól, pieprz




Ugotowane na twardo jajka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć również zetrzeć na tarce i podsmażyć je z cebulą na maśle-ostudzić. Do miski wrzucić: starte jajka, podsmażone pieczarki, posiekany szczypiorek i pietruszkę, bazylię, majeranek i bułkę tartą. Dodać: surowe jajka, majonez, śmietanę, sól i pieprz do smaku. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Piec przez 1 godzinę w temp. 200 stopni C.
Po wystudzeniu wyjąć pasztet z formy.
Smacznego!




Ten przepis bierzę udział w akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze:

  1. fajny, moja Mama czasem taki robiła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pasztet, wygląda smakowicie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń