wtorek, 15 kwietnia 2014

Sernik bananowy









































Jeżeli w tym roku zamiast tradycyjnego sernika na Wielkanoc planujecie upiec taki w trochę innej, nowatorskiej wersji, to mam dla Was doskonałe rozwiązanie :-)
A mianowicie jest to delikatny i aksamitny, z lekko egzotyczną nutą, sernik bananowy!




Składniki:

Spód:
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
Herbatniki rozkruszyć (np za pomocą blendera) i dokładnie wymieszać z rozpuszczonym masłem. Następnie wyłożyć nimi, (mocno dociskając), posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą, tortownicę o średnicy 24 cm.

Masa serowo-bananowa:
  • 4 średniej wielkości banany
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 750 g zmielonego twarogu
  • 250 g cukru
  • 6 jajek

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodawać ser.
Banany z dodatkiem soku z cytryny dokładnie zmiksować i połączyć z masą serową. Gdy składniki będą już dobrze połączone przelać masę serowo-bananową na przygotowany wcześniej spód.
Całość piec 40 minut w temp. 180 stopni C, a następnie zmniejszyć temp. do 160 stopni C i piec jeszcze 20 minut.
Sernik studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Gdy ostygnie udekorować w dowolny sposób.
Smacznego!




Ten przepis bierzę udział w akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

  1. Wow, jaka urocza dekoracja, przepięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie robiłam sernika bananowego, muszę spróbować :) Wygląda wspaniale!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń