czwartek, 29 maja 2014

Biszkoptowy torcik z musem jabłkowym na zimno


Bardzo prosty do zrobienia torcik bez pieczenia z dodatkiem musu jabłkowego (wykorzystałam resztki moich jesiennych zapasów:-))
Torcik ten jest lekki i delikatny, a za sprawą musu jabłkowego również orzeźwiający i nie przesłodzony.
Idealny do filiżanki kawy w upalne wiosenno-letnie popołudnie (więc to przepis do wykorzystania w, mam nadzieję niedalekiej, przyszłości, bo ostatnio pogoda niestety nas nie rozpieszcza).


Składniki:

  • 1 i 1/2 l musu jabłkowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/2 szkl. wody)
  • około 60 szt. okrągłych biszkoptów
  • 2 łyżeczki cynamonu

Na wierzch:
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietanfixy
  • kolorowa posypka do dekoracji

W garnku podgrzać mus jabłkowy, dodać do niego cynamon-wymieszać i mocno podgrzać. Następnie wsypać galaretkę-wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Na samym końcu wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę-całość bardzo dokładnie połączyć.
Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć 2 warstwy biszkoptów, na nie wylać połowę jabłkowej masy i wyrównać. Następnie wyłożyć jedną warstwę biszkoptów i wylać pozostałą masę. Tak przygotowany torcik wstawić do lodówki do czasu aż masa dobrze stężeje (około 3-4 godziny).
Po tym czasie można udekorować torcik śmietaną ubitą z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixów.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!


Ten przepis bierzę udział w akcji:

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

15 komentarzy:

  1. Super pomysł na torcik, fajny sposób na podanie inaczej jabłek :) Wygląda smakowicie!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i orzeźwiające ciacho :) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ten mus jabłkowy przyprawia o ślinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda to ciasto! ; )
    Bardzo ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie tu u Ciebie, zajrzałam z ciekawości, zostanę z przyjemnością ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam
    ja niestety takich cudeniek teraz nie mogę
    ale przepis zachowam ot tak
    w razie gdyby goście mieli zawitać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pomysłowy ten torcik! Pięknie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo pomysłowy ten torcik;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Te biszkopty w środku wyglądają cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie ! :)
    Dziękuję za wizytę!

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się smakowicie:)
    http://tastyvariations.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepiękne zdjęcia! I strasznie ciekawe ciasto - generalnie biszkopciki daje się na spód, a u Ciebe taka niespodziewanka - są głównym składnikiem ciasta :) Bardzo fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń