wtorek, 20 maja 2014

Budyniowe ciasto z rabarbarem


Dziś kolejne, znakomite ciasto z dodatkiem rabarbaru.
Przepis ten pochodzi z bloga Moje wypieki.
Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 185 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)

Budyń:
  • 2 płaskie łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
Owoce:
  • 350 g obranego i pokrojonego rabarbaru
  • 3 łyżki brązowego cukru-do posypania owoców

Na początku przygotować budyń, bo musi wystygnąć.
Ze szklanki mleka odlać 1/3. Większą część mleka zagotować, w pozostałym rozrobić proszek budyniowy i cukier, a następnie wlać do wrzącego mleka, zmniejszyć trochę ogień i cały czas mieszając zagotować budyń. Zdjąć z palnika i do gorącego budyniu dodać masło i olejek-dokładnie wymieszać. Następnie przykryć go szczelnie folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
Przygotować ciasto: miękkie masło utrzeć na gładką, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać cukier i wbijać jajka (jedno po drugim). Przesiać: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy-dodać je do masy i krótko zmiksować. Ciasto podzielić na dwie równe części.
Tortownicę o średnicy 24 cm  posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać na nią jedną część ciasta i równomiernie rozłożyć na niej budyń, przykryć drugą częścią ciasta-wyrównać. Na wierzchu poukładać rabarbar i posypać go brązowym cukrem.
Ciasto piec 1 godz. i 15 min. w temp. 170 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



Ten przepis bierzę udział w akcji

Rabarbalove

3 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto!! Śliczne zdjęcia;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Budyniowe cudo :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciacho i pięknie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń