środa, 14 maja 2014

Chleb ziemniaczany z szynką









































Chleb o grubej, chrupiącej skórce z dodatkiem szynki (może to też być boczek lub kiełbasa-jak wolicie) i ugotowanych ziemniaków dzięki którym jest wilgotny i długo zachowuje świeżość.
Inspiracja: blog White Plate.




















Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 200 ml wody
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g ugotowanych ziemniaków (rozgniecionych widelcem)
  • 4-5 plasterków szynki (drobno pokrojonych i wysmażonych na suchej patelni)



Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Następnie połączyć z ziemniakami, jogurtem, wodą i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Na końcu dodać przestudzony boczek i delikatnie wgnieść go w ciasto.
Z ciasta uformować kulę, przykryć ją ściereczką i odłożyć do wyrastania na 45 minut w ciepłe miejsce.
Blachę posypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięty bochenek, posmarować go wodą i zostawić jeszcze na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie włożyć go do piekarnika nagrzanego do temp. 240 stopni C na 15 minut, po tym czasie temp. zmniejszyć do 210 stopni C i piec jeszcze 20-30 minut.
Na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu. Po upieczeniu chleb studzić na kratce.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. mmm... wygląda smakowicie... zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały! Podejrzewam, że z samym masłem smakuje wybornie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! Z samym masełkiem najlepszy;-)

      Usuń
  3. Bardzo fajny ten chlebek. I z tego co widzę prosty w wykonaniu. Zabieram przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń