wtorek, 6 maja 2014

Granola z suszonymi bananami


Doskonała propozycja na pyszne, zdrowe i sycące śniadanie!

Składniki:

  • 3 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. nasion (słonecznik i dynia)
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 i 1/2 szkl. suszonych, pokruszonych bananów
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki domowego przecieru jabłkowo-brzoskwiniowego
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
                 
Do dużej miski wrzucić: płatki owsiane, nasiona, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. W rondelku podgrzać: masło, miód i przecier jabłkowo-brzoskwiniowy. Dodać cukier i cynamon-całość podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru i połączenia wszystkich składników. Masę przestudzić i wlać ją do suchych składników-dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną granolę równomiernie rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170 stopni C na 30 minut (co jakiś czas ją mieszając żeby się nie posklejała). Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i wystudzić granolę. Wymieszać ją z pokruszonymi  bananami.
Smacznego!








































3 komentarze:

  1. jak ładnie udekorowane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Melduję, że zrobiłam! ;) zamiast bananów, których najzwyczajniej nie miałam, dodałam morele..i też pysznie! Dziękuję za przepis i pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń