czwartek, 8 maja 2014

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką


Sezon rabarbarowy rozpoczynam bardzo smacznym i prostym w przygotowaniu ciastem. 
Jest to bardzo udane połączenie kwaśnych owoców z kruchym maślanym ciastem i waniliową chrupiącą kruszonką, które sprawia, że trudno mu się oprzeć i poprzestać na jednym kawałku;-)
Jestem pewna, że jeszcze nie raz upiekę je tej wiosny:-)
Przepis ten pochodzi z bloga Doroty.

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 185 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
Owoce:
  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szkl. musu jabłkowo-brzoskwiniowego (w oryginalnym przepisie był to dżem truskawkowy)
Kruszonka:
  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przez sito. Dodać pokrojone w kawałki masło i dokładnie posiekać. Wlać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść kruche ciasto, uformować z niego wałek,
owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) bezpośrednio na blaszkę o wymiarach 20x25 cm i dokładnie wylepić nim jej dno (blaszka powinna być wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą).
Tak przygotowane ciasto podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Następnie lekko je wystudzić.
Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w 1 cm kawałki. Następnie wrzucić go na dużą, suchą, rozgrzaną patelnię, zasypać cukrem i podgrzewać do czasu aż puści sok (około 3 minut). Przełożyć go na durszlak i lekko odcisnąć z nadmiaru soku.
Przygotować kruszonkę: w misce wymieszać mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, masło rozpuścić i mocno podgrzać, następnie zalać nim pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Podpieczone, przestudzone ciasto cienko posmarować musem, wyłożyć na niego rabarbar i posypać kruszonką.
Całość piec 40 minut w temp. 180 stopni C.
Smacznego!



Ten przepis bierzę udział w akcjach:

Rabarbalove     Piknik majowy

5 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie, a rabarbar uwielbiam, więc przepis na pewno w najbliższym czasie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze w tym sezonie nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, ja robiłam z rabarbarem i truskawkami (,kuchnia lidla,), również pyszne :)

    OdpowiedzUsuń