poniedziałek, 2 czerwca 2014

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i migdałową kruszonką



Czerwiec rozpoczynam klasycznym ciastem drożdżowym z owocami i doskonałą kruszonką z dodatkiem migdałów. 
Ciasto jest duże i podzielne, warto je zapakować do piknikowego koszyka;-)



Składniki:

Ciasto:

  • 45 dag mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1/3 szkl. cukru
  • 150 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 5 dag miękkiej margaryny
  • szczypta soli

Kruszonka:


  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 10 dag zmielonych migdałów

Owoce:


  • 20 dag rabarbaru (umytego, osuszonego i pokrojonego w kawałki)
  • 20 dag truskawek (umytych, osuszonych, pozbawionych szypułek i przekrojonych na pół)

Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie przelać rozczyn do miski z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść elastyczne, lśniące ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miski (masło posiekać) i rozetrzeć między palcami na kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę o wymiarach 28x36 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć owoce, a na nich rozsypać kruszonkę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec około 60 minut.
Smaznego!


Ten przepis bierzę udział w akcjach:

Rabarbalove   Milion smaków truskawek

6 komentarzy:

  1. Jest kruszonka, są truskawki i do szczęścia już nic więcej mi nie potrzeba :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżowe, truskawki i kruszonka... nie może być nic lepszego :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbar i truskawka to idealne połączenie,mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam drożdżowe w kwaskowatym towarzystwie owoców i ze słodką kruszonką. Ja co prawda robiłam do tej pory oddzielnie wersję z rabarbarem i wersję z truskawkami. Ale Twoje połączenie mnie zaintrygowało i następnym razem je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podziwiam za umiejętność upieczenia ciasta z truskawkami. Umiem przygotować wiele rzeczy, ale akurat to połączenie (zwłaszcza, gdy truskawki miały być na wierzchu) w praktyce zawsze dawało mi kompot :<

    OdpowiedzUsuń