niedziela, 15 czerwca 2014

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami


Kruche ciasto z różową, budyniową pianką i malinami... Przepyszne...
Nic więcej nie trzeba dodawać-trzeba koniecznie spróbować! 
Przepis zaczerpnięty z tego bloga.


Składniki:


Ciasto:
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 5 pełnych łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 budynie malinowe bez cukru (każdy po 40 g)
  • 1/2 szkl. oleju

Dodatkowo:
  • 500 g świeżych malin

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z cukrem. Dodać masło i żółtka-zagnieść gładkie ciasto (jeśli będzie za twarde dodać 2-3 łyżki zimnej wody). Ciasto podzielić na dwie części (jedną większą, drugą mniejszą). Mniejszą część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki, a większą rozwałkować i wyłożyć nią spód (wyłożonej papierem do pieczenia) blachy o wymiarach 28x36 cm. Tak przygotowane ciasto podpiec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru wsypać proszek budyniowy i miksować jeszcze 5 minut. Na końcu wlać olej i miksować do momentu połączenia składników.
Tak przygotowaną pianę wyłożyć na przestudzone ciasto i rozłożyć na niej maliny. Na pianę z malinami zetrzeć pozostałe, schłodzone ciasto.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C i piec jeszcze przez 40-45 minut.
Smacznego!
Po wystudzeniu ciasta nie trzymać w lodówce, ponieważ stwardnieje.




7 komentarzy:

  1. bardzo je lubię!! A jakie cudne zdjęcia;))

    OdpowiedzUsuń
  2. A właśnie chodziło po mnie od kilku dni ciasto z budyniem! Twoje wygląda niesamowicie apetycznie i chyba się skuszę na wypróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo je lubię :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń