niedziela, 8 czerwca 2014

Sorbet truskawkowy

Orzeźwiający i pyszny sorbet truskawkowy, który doskonale sprawdzi się jako deser w upalne (takie jak dzisiaj) dni.
Przepis ten pochodzi z czerwcowego numeru "Mojego Gotowania".



Składniki:
(na 12 lodowych lizaków lub około 1 litrowe opakowanie sorbetu)

  • 10 dag cukru 
  • 120 ml wody 
  • skórka skrojona z 1 cytryny
  • 60 dag truskawek
  • 250 ml soku pomarańczowego

Z cukru i wody ugotować syrop, na cały czas gotowania dodać skórkę z cytryny, aby syrop nabrał jej aromatu. Następnie skórkę wyjąć, a syrop wystudzić.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, dokładnie zmiksować i połączyć je z syropem i sokiem pomarańczowym.
Tak przygotowaną masę przelać do foremek na lodowe lizaki (lub do jednego większego opakowania) i włożyć do zamrażarki na 12 godzin.
Smacznego!



Ten przepis bierze udział w akcjach:

Milion smaków truskawek   Akcja lodowa 2014  Lato w pełni! Lody, lody dla ochłody

2 komentarze:

  1. Najlepszy jest taki domowy sorbet, mniam!

    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń