niedziela, 13 lipca 2014

Bułki na zakwasie


Dziś kolejny przepis na pieczywo przygotowane na zakwasie. Tym razem są to bułki z ziarnami dyni. Taka bułeczka zjedzona na śniadanie zasyci nas na kilka godzin. 
Wierzcie mi na słowo-sprawdziłam:-)
Źródło przepisu: blog Pracownia wypieków.



Składniki:
(na 9 sztuk)

  • 150 g aktywnego zakwasu (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 170-200 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 2 łyżki pestek dyni

Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól, miód i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodać pestki dyni.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie można odrywać kawałki ciasta i formować z niego bułeczki (delikatnie wysmarowanymi oliwą dłońmi). Układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi 4-5 cm odstępy.
Bułki piec 12-15 minut w temp. 230 stopni C.
Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Ślicznie wyglądają te bułeczki! ; )
    Fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne bułeczki!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś pięknego, wyglądają przepysznie :) Szukam właśnie przepisów na zdrowe i smaczne śniadania do pracy i trafiłam na Twojego bloga :) Z przyjemnością przeglądam już od kilku minut przepisy i calkowicie mnie to pochłonęło, jagodzianki muszę zrobić, no muszę ... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco zachęcam do próbowania i testowania przepisów;-)

      Usuń
  4. prze smaczne zdjęcia :) i bułki też:)

    OdpowiedzUsuń