czwartek, 31 lipca 2014

Czekoladowe ciasto z cukinią




To ciasto to moje ostatnie odkrycie:-) Puszyste, miękkie i obłędnie czekoladowe. Smak cukinii nie jest w nim wogóle wyczuwalny, za to jej dodatek sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość.
Jeżeli chodzi o ciasta z dodatkiem warzyw, to do tej pory piekłam i jadłam tylko to z dodatkiem marchewki. Jednak za sprawą orzechów i cynamonu który do niego dodaje, jest to dla mnie ciasto typowo jesienne.
A czekoladowe ciasto z cukinią podane z gałką lodów waniliowych i kleksem bitej śmietany doskonale sprawdzi się jako letni deser.


Składniki:

  • 200 g cukinii (startej wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej)
  • 100 g zmielonych migdałów

Do dekoracji:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

Miękkie masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na gładki krem. Cały czas miksując kolejno wbijać jajka i wlać przestudzoną czekoladę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i partiami (krótko miksując) dodawać do czekoladowej masy. Na końcu wsypać migdały i startą cukinię-całość wymieszać łyżką.
Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm.
Piec przez 55 minut w temp. 180 stopni C.
Ciasto po wystudzeniu udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą i płatkami migdałowymi.
Smacznego!






Ten przepis bierze udział w akcjach:

Cukinia 2014   Tydzień z cukinią

3 komentarze:

  1. Cudownie musi smakować takie intensywnie czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto marchewkowe rzeczywiście króluje jesienią, a cukinia to świetna baza na ciasto :) wygląda mega smakowicie!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro zamierzam wypróbować bo wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń