sobota, 19 lipca 2014

Drożdżowe plecionki z owocami


Zapraszam na drożdżówki z owocami podane w nieco inny niż zwykle, fantazyjny sposób;-)

Składniki:
(na 8 sztuk)
  • 40 dag mąki pszennej (+ do podsypania ciasta)
  • 15 dag mąki krupczatki
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 3 jajka 
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. oleju
  • 40 dag owoców (porzeczek, wiśni, agrestu)

Dodatkowo:
  • 1 jajko (do posmarowania drożdżówek)
  • kilka łyżeczek brązowego cukru do posypania


Drożdże zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić do czasu aż się rozpuszczą. Jajka roztrzepać widelcem, dodać olej i maślankę-razem wymieszać. Mąkę pszenną przesiać, wsypać do niej krupczatkę, pozostały cukier, wlać masę jajeczną i rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić je na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie stolnicę posypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i wyrabiać je jeszcze przez chwilę. Z ciasta utoczyć wałek i podzielić go na 8 równych części. Każdą z części rozwałkować na kwadrat, następnie naciąć go prostopadle po bokach z jednej i drugiej strony w 1,5 cm odstępach, tworząc paseczki (nie rozcinać środka placka!).
Środek każdego placka posmarować białkiem i nakładać na niego owoce, następnie na zmianę przeplatać rozcięte paski ciasta, tworząc warkoczyk. Tak przygotowane drożdżówki posmarować żółtkiem i obficie posypać brązowym cukrem. Piec 20 minut w temp. 200 stopni C.
Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Mniam! Szkoda, że jestem zbyt leniwa na drożdżowe wypieki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie drożdżówki :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. BARDZO FAJNE BUŁECZKI ;) ZAPRASZAM NA JAGODZIANKI WG M.GESSLER:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/jagodzianki.html

    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie boskie placuszki, pycha!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. moja córa ma zaledwie 14 mcy, ale na bank by taką zjadła;D

    OdpowiedzUsuń