niedziela, 6 lipca 2014

Grysikowy torcik z owocami leśnymi


Idealna propozycja deseru na niedzielne, letnie i upalne popołudnie... Dokładnie takie jak dziś...



Składniki:

Spód:
  • 100 g masła
  • 140 g sucharków
Masa:
  • 6oo ml mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny (rozpuszczonej w 1/2 szkl. wody)
  • 300 g śmietany kremówki 30%
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • 1 opakowanie galaretki malinowej (rozpuszczonej w 300 ml wody)
  • 500 g owoców (truskawek, malin, jagód, porzeczek)


Sucharki rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem-dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą wylepić spód tortownicy o średnicy 24 cm i wstawić do lodówki na około 1 godzinę, żeby dobrze stężała.
Zagotować mleko, wsypać cukier i kaszę, gotować do czasu jej napęcznienia stale mieszając. Do jeszcze ciepłej (nie gorącej!) kaszki dodać rozrobioną, przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić z dodatkiem cynamonu i cukru waniliowego, dodać do przestudzonej kaszy manny i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę przełożyć na gotowy spód i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie na wierzch grysikowej masy wyłożyć owoce i wylać na nie tężejącą galaretkę.
Ciasto wstawić do lodówki na kolejne 2 godziny.
Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! zapraszam do siebie http://allroadstokitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ślicznie:D nigdy nie robiłam spodu z sucharkami. Musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort wygląda wspaniale! ; )
    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wiem co zrobię na niedzielę:)

    OdpowiedzUsuń