wtorek, 8 lipca 2014

Jagodzianki


Przepisów na te mięciutkie, puszyste bułeczki po brzegi wypełnione jagodami, oblane lukrem lub obsypane kruszonką krąży w blogosferze wiele... Przyszła więc pora żebym i ja podała swoją recepturę na ten letni, drożdżowy przysmak:-)



Składniki:
(na 9 drożdżówek)

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 300 g jagód (+ 3 łyżki cukru pudru do posypania owoców)
Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody

Mleko lekko podgrzać. Dodać do niego: rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Masło roztopić.
Do wyrośniętych drożdży dodać: żółtka, cukier waniliowy, resztę cukru i mąki-wymieszać.
Stolnicę lekko podsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Podczas jego zagniatania stopniowo dolewać przestudzone masło. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki, przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz.
Jagody wymieszać z cukrem pudrem.
Wyrośnięte ciasto wyrobić przez chwilę i podzielić na 9 równych części. Z każdej części uformować kulkę, delikatnie ją spłaszczyć, a na jej środek nałożyć sporą łyżkę jagód, następnie bułeczkę zlepić.
Tak przygotowane bułeczki układać (łączeniem do dołu) na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Piec w temp. 190 stopni przez 20 minut (na złoty kolor).
Po wystudzeniu drożdżówki polukrować (cukier puder utrzeć z dodatkiem gorącej wody na gładką masę).
Smacznego!




Ten przepis bierze udział w akcji:

Jagodowe lato

5 komentarzy:

  1. Świetnie się prezentują Twoje jagodzianki! ; )
    Przepiękne zdjęcia! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie żółciutkie i pełne jagód :) Piękne!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam jagodzianki :) Twoje wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi smaku Twoimi bułeczkami!! :)

    OdpowiedzUsuń