piątek, 25 lipca 2014

Murzynek z wiśniami


Przepis na to ciasto przyniósł mój Mąż od kolegi z pracy, więc sami rozumiecie, że musiałam go koniecznie wypróbować:-)
Ciasto okazało się: mięciutkie, puszyste i wilgotne-PYSZNE!
Dodałam do niego wiśnie, bo jak powszechnie wiadomo kakaowe ciasto z wiśniami "rozumie się" doskonale;-)



Składniki:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1/2 kostki roztopionej, przestudzonej margaryny
  • 2 szkl. maślanki
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 jajko
  • kilka kropli olejki waniliowego
  • 300 g wiśni pozbawionych pestek
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta


Do jednej miski przesiać: mąkę, kakao i sodę.
W drugiej misce połączyć: maślankę, powidła, olejek i jajko, wsypać cukier i krótko zmiksować.
Stopniowo, cały czas miksując, dodawać sypkie składniki. Na końcu wlać roztopioną, przestudzoną margarynę i raz jeszcze krótko zmiksować.
Tak przygotowane ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 12x30 cm, równomiernie rozłożyć na nim wiśnie i delikatnie wcisnąć je w ciasto.
Następnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C i piec przez około 1 godz. 30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości i kształtu formy której użyjecie, najlepiej dla pewności, stopień wypieczenia ciasta sprawdzić za pomocą patyczka).
Gotowe, przestudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego!





Ten przepis bierze udział w akcji:

W wiśniowym sadzie 2014

5 komentarzy:

  1. Mmmniam! Musiał smakować wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm, świetne ciacho! *.*
    Taki murzynek jest wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pychota :) Szczególnie z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń