wtorek, 22 lipca 2014

Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane pod ziołowym beszamelem


W miniony weekend sporo czasu spędziłam w kuchni (nadrabiałam kulinarne zaległości... piekłam chleb i ciasto, smażyłam powidła, bo na naszym ogrodzie pięknie dojrzały już śliwki)...ale nie byłam sama, dzielnie asystował mi mój Mąż:-)
Wspólnie przygotowaliśmy na kolację pyszne naleśniki ze szpinakowym farszem z dodatkiem sera feta, zapieczone pod kremowo-ziołowym, beszamelowym sosem.
Podział zadań był bardzo sprawiedliwy...;-) Mąż smażył naleśniki i przygotował farsz, ja natomiast zrobiłam sos i złożyłam danie w jedną pyszną całość:-)


Składniki:
(proporcje na 10 naleśników)

Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szkl. mąki
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka 
  • szczypta soli

Farsz:
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie (270 g) sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju 

Ziołowy sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1/2 drobiowej kostki rosołowej
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Dodatkowo:
  • kilka łyżek startego, żółtego sera
  • zielona natka pietruszki

Przygotować ciasto naleśnikowe: do miski wybić jajka, dolać wodę i mleko. Stopniowo wsypywać mąkę, cały czas miksując ciasto, posolić. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie konieczności można dodać trochę więcej mleka, lub mąki.
Z przygotowanego ciasta usmażyć 10 cienkich naleśników.
Przykryć je miseczką i odstawić na czas przygotowania farszu.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego zamrożony szpinak. Przykryć go i dusić do całkowitego rozmrożenia. Następnie dodać drobno posiekany czosnek, sól, pieprz i całość podsmażyć jeszcze przez chwilę (ostrożnie z dodatkiem soli bo w farszu będzie feta która jest przecież bardzo słona).
Odstawić do przestygnięcia.
Ser feta pokroić w niedużą kostkę i delikatnie wymieszać go z przestudzonym szpinakiem.
Przygotować sos: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć-nie rumieniąc. Wlać mleko i wkruszyć kostkę rosołową, podgrzewać cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje przyprawić go solą, pieprzem i ziołami.
Na naleśniki nakładać farsz i składać je w koperty. Układać je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Całość polać sosem i posypać startym żółtym serem.
Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Przed podaniem naleśniki można posypać posiekaną, natką pietruszki.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pyszności! Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem i fetą, zwłaszcza takie zapieczone pod serem <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepięknie! :) Z pewnością spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaaa... Mam w domu wszystkie składniki, coś czuję że na jutro obiad mam już z głowy :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Zapowiada się bardzo fajne danie do wypróbowania :).

    OdpowiedzUsuń