czwartek, 14 sierpnia 2014

Kokosanki



Dziś podaję przepis na kokosanki idealne:-)
Złociste i chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i delikatnie ciągnące... Mniam!
Dla wszystkich wielbicieli kokosowego smaku, obowiązkowy do wypróbowania przepis;-)
Inspiracja: Blog Kotlet.tv

Składniki:
(proporcje na 30 sztuk)

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 75 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Masło rozpuścić. Dodać do niego cukier i cały czas mieszając podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać (masa będzie bardzo gęsta).
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną-wymieszać.
Następnie dodać przestudzoną kokosową masę i całość wymieszać łyżką.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładać łyżką porcje masy.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 15-20 minut, aż kokosanki się ładnie przyrumienią.
Smacznego!



13 komentarzy:

  1. uwielbiam wiórki kokosowe i mogę je jeść nawet solo :D ciasteczka wyglądają niesamowicie kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kokos, a te ciasteczka wyglądają na apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię kokos, a te ciastka wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze te kokosanki, chętnie bym podkradła parę sztuk :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne ci wyszły :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. W pierwszej chwili myślałem, że to nuggetsy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No w sumie chyba coś w tym jest... bo mój mąż też zauważył takie podobieństwo;-) Jednak zapewniam, że to kokosanki:-)

      Usuń
    2. Takie słodkie kurczaczki ;p

      Usuń
  7. Moja rodzina uwielbia kokosanki:) Często robię bo są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze moczę je w herbacie przed zjedzeniem;) ładnie wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń