niedziela, 10 sierpnia 2014

Makaron w kremowym sosie z dodatkiem cukinii i wędzonego boczku


Niezwykle prosty w przygotowaniu, kremowy sos do makaronu z dodatkiem cukinii i wędzonego boczku (dzięki któremu delikatny sos nabiera wyrazistości).
To danie jest idealne na lekki, letni obiad!
Przepis pochodzi z bloga: Kwestia Smaku.

Składniki:

  • około 300 g makaronu penne
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g cukinii (startej na tarce o dużych oczkach, wraz ze skórką)
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 1 pełna łyżka serka mascarpone
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Makaron ugotować al dente.
Boczek pokroić w kosteczkę i wysmażyć na suchej patelni. Dodać startą cukinię, 1 łyżkę masła i smażyć przez chwilę mieszając, do czasu aż cukinia zmięknie. Doprawić solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu wymieszać składniki sosu: żółtka, serek mascarpone, oliwę i 1 łyżkę masła.
Makaron odcedzić (zostawić 2-3 łyżki wody z jego gotowania). Makaron z wodą przełożyć do garnka, dodać zawartość patelni (boczek z cukinią), wlać sos i wszystko dokładnie wymieszać.
Smacznego!

I jeszcze wersja do wydruku :-)

10 komentarzy:

  1. Ten niebezpieczny boczuś mnie przekonuje do takiego obiadu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. często w zeszłym roku też robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem straszną makaroniarą i uwielbiam go pod każdą postacią. wersja z cukinią brzmi pysznie! już wiem co będzie dzisiaj na kolację (:

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taki makaron. Szybko i najsmaczniej na świecie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetycznie wygląda, kocham makaron!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka pychota. Makaron-zjem chyba pod każą postacią. Sos kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oo tak! błagam! poproszę ! i póżniej raz jeszcze.. o dokładkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pysznie wygląda. Bardzo lubię wszystko co z makaronem :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń