sobota, 30 sierpnia 2014

Muffinki z malinami i białą czekoladą


Maliny i biała czekolada-czyli to co lubię najbardziej, w jednej małej babeczce... aż trudno poprzestać na zjedzeniu jednej...;-) Dobrze, że upiekłam ich 12...:-)

Składniki:
(na 12 szt.)

  • 25 dag mąki pszennej
  • 5 dag otrębów owsianych
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szkl. mleka 3,2%
  • 10 dag białej czekolady
  • 20 dag malin

Do dekoracji:

  • 12 szt. malin
  • kilka kostek czekolady gorzkiej (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, otręby i cukier.
W drugiej, składniki mokre: olej, mleko, jajko. Zawartość misek połączyć razem i wymieszać (wystarczy to zrobić łyżką). Na samym końcu dodać posiekaną białą czekoladę i maliny-delikatnie wymieszać.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je do 3/4 wysokości ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C i piec przez 25 minut.
Po wystudzeniu babeczek udekorować je rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i malinami.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Słodkie maleństwa!! Nie potrafiłabym się im oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maliny i czekolada to wspaniałę połączenia smakowe. Na pewno smakują obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie smaki! Wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny wpis! ;)))

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne babeczki! *.*
    Bardzo mi się podoba ten przepis!

    OdpowiedzUsuń