środa, 27 sierpnia 2014

Orzechowe ciasto ze śliwkami


Proste, ucierane ciasto ze śliwkami, w którym część mąki zastąpiłam zmielonymi orzechami włoskimi, dzięki czemu ciasto bardzo zyskało na smaku i aromacie:-)

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 300 g śliwek (umytych, pozbawionych pestek i podzielonych na ćwiartki)
  • cukier puder do posypania ciasta 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z orzechami.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać jajka-dokładnie zmiksować.
Na samym końcu wsypać mąkę z orzechami-całość delikatnie wymieszać łyżką (ciasto będzie bardzo gęste).
Ciasto przełożyć do, posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, tortownicy o średnicy 24 cm. Na jego wierzchu ułożyć śliwki (skórką do dołu). Ciasto piec 50 minut w temp. 180 stopni C. Stopień wypieczenia ciasta należy sprawdzić patyczkiem i ewentualnie dopiec je jeszcze 5-10 minut.
Gdy ciasto wystygnie posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!



14 komentarzy:

  1. mmm... jakie to miłe zobaczyć taką pyszność z samego rana :)
    palce lizać!
    a zdjęcia przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szalenie apetyczne ciasto. I jak tu przeżyć bez takiego ciasta u boku....? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliwka w duecie z orzechami smakuje genialnie. super ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie to wygląda, chcę kawałek, albo i dwa, czy trzy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda, zapisuję na zaś :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne połączenie smaków! ; )
    Takie ciasto musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie to pachnie już jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda super, bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo elegancko:-) Do jesieni coraz bliżej i będzie idelane na długie wieczory:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. bajecznie wygląda;)) A smakuje na pewno równie dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedyś robiłam podobne.
    http://kulinarnyswiatrenaty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo klimatyczny kawałek ciasta na koniec lata! :)

    OdpowiedzUsuń