niedziela, 7 września 2014

Budyniowy torcik ze śliwkami



Jak już na pewno zauważyliście w mojej kuchni ostatnio bardzo często wykorzystuję śliwki (fakt mamy w tym roku na nie urodzaj, co mnie bardzo cieszy, bo bardzo lubię wszystkie ciasta z dodatkiem tych owoców).
I tak były już: drożdżówki ze śliwkami, kakaowe ciasto ze śliwkami i cynamonową pianką, orzechowe ciasto ze śliwkami...(sporo tego-prawda?:-))
Jednak ja nie mam dość i dzisiaj przyszedł czas na torcik z tymi owocami właśnie;-)
Bardzo łatwy do przygotowania tort z którym poradzi sobie chyba każdy...
Składa się on z kilku warstw ale przygotowuje się je naprawdę szybko. Kakaowe ciasto ucierane, owoce, budyń, warstwa serka homogenizowanego i śmietana...
Proste? Proste!
Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu:-)



Składniki:

Ciasto:
  • 100 g margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Warstwa budyniowa:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Warstwa serowa:
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
Dodatkowo:
  • 300 g śliwek (umytych, przepołowionych i pozbawionych pestek)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Przygotować ciasto: miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać jajka. Na końcu masę połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao (ciasto będzie bardzo gęste).
Tak przygotowane ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy, o średnicy 24 cm.
Na cieście ułożyć owoce (skórką do dołu).
Przygotować warstwę budyniową: odlać pół szklanki mleka (resztę przelać do garnka i zagotować) i wsypać do niego proszek budyniowy, cukier i mąkę ziemniaczaną-dokładnie wymieszać, a następnie przelać do gotującego się mleka. Mieszać aż masa zgęstnieje. Budyń wylać na ciasto z owocami.
Warstwa serowa: serek waniliowy utrzeć z 2 żółtkami i budyniem czekoladowym, pod koniec ucierania dodać pianę ubitą z białek i całość delikatnie wymieszać. Gotową masę wylać i równomiernie rozsmarować na budyniu.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec przez 50 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w 2/3 szkl. gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno i dodać do niej zimną, tężejącą galaretkę. Następnie gotową śmietanę rozprowadzić na wystudzonym torciku i wstawić do lodówki na 2-3 godziny żeby stężała.
Smacznego!





7 komentarzy:

  1. śliwki to moje ulubione owoce, a ten torcik fantatsyczny jest :
    na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak do tej pory ze śliwkami piekłam tylko placek drożdżowy, ale Twój torcik wygląda tak smakowicie, że chyba spróbuję ukręcić coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! Ja właśnie wcinam drożdżowy placek ze śliwkami;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny torcik, zapisuję!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń