poniedziałek, 1 września 2014

Bułki z suszonymi pomidorami


Miękkie, drożdżowe bułeczki z dodatkiem aromatycznych, suszonych pomidorów...
PYSZNE!
Przepis ten pochodzi z bloga Moje wypieki.

Składniki:
(na 10 sztuk)
  • 300 ml wody (lekko podgrzanej)
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie (posiekanych)

Dodatkowo:
  • mleko do glazury

Do miski przesiać mąkę, dodać suche drożdże, sól i cukier. Następnie wlać wodę i olej-całość dokładnie wymieszać (można za pomocą miksera). Na samym końcu dodać pomidory i wgnieść je w ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Uformować bułeczki, które układać na oprószonej mąką blaszce. Następnie ponownie przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed samym pieczeniem posmarować bułeczki mlekiem. Piec je 20 minut w temp. 200 stopni C.
Po upieczeniu bułeczki studzić na kratce.
Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Świetne te bułki!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm idealny dodatek do dań! Na pewno wykorzystam pomysł ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki prezentują się doskonale:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na śniadanie pachnące Italią...

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie bym taką bułeczkę spakowała do szkoły :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłem kiedyś podobne były rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bułki własnego wypieku, znaczy się królewskie śniadanie !!

    OdpowiedzUsuń