poniedziałek, 29 września 2014

Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami


Sezon dyniowy rozpoczynam puszystym ciastem drożdżowym w pięknym żółtym kolorze...
Ciasto zawiera dodatek skórki pomarańczowej dzięki czemu zyskuje fantastyczny, cytrusowy, świeży aromat...
Muszę jeszcze wspomnieć o cynamonowej kruszonce i śliwkach które dopełniają tej pysznej całości:-)
Inspiracja: książka Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery".

Składniki:


Ciasto:

  • 5 szkl. mąki pszennej
  • 14 g suchych drożdży
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 szkl. lekko podgrzanego mleka
  • 1 i 1/2 szkl. puree z dyni (jak robię puree z dyni piszę w tym poście)
  • 60 g roztopionego, przestudzonego masła
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Owoce:
  • 1 kg śliwek (umytych, przepołowionych i pozbawionych pestek)

Cynamonowa kruszonka:
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru
  • 125 g roztopionego masła

Z wyparzonych i wyszorowanych pomarańczy zetrzeć skórkę.
Mleko połączyć z puree dyniowym, masłem i skórką pomarańczową. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem, cynamonem i szczyptą soli. Następnie do suchych składników dodać płynne i wyrobić elastyczne ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć i raz jeszcze krótko wyrobić.
Blaszkę o wymiarach 26x38 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i ułożyć na nim połówki śliwek (skórką do dołu). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia  na około 30-40 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę: do suchych składników (mąki, cukru i cynamonu) wlać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną kruszonką posypać wyrośnięte ciasto.
Całość piec 1 godzinę w temp. 180 stopni C.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. apetyczny klasyk w nowej odsłonie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Troszkę inne drożdżowe niż klasyczne ;). Jeszcze nigdy nie jadłam dyniowego ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne to drożdżowe, pycha :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń