piątek, 12 września 2014

Kotlety z kaszy gryczanej


Dziś propozycja na bezmięsny obiad. Bardzo smaczne i zdrowe kotlety z kaszy gryczanej i warzyw. Doskonale smakują zarówno na ciepło, podawane na obiad np. z sałatką z pomidora, ogórka i cebulki, jak również na zimno jako przekąska, lub też trochę inne niż zwykle śniadanie do pracy.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1/2 cebuli
  • 1 duże jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • bułka tarta (do panierowania kotletów)
  • olej do smażenia

Kaszę ugotować i wystudzić.
Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać do niej starte warzywa i je podsmażyć. Gdy ostygną dodać je do kaszy, wbić jajko i wsypać mąkę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Przed formowaniem kotletów masę najlepiej przez około 1-2 godziny schłodzić w lodówce (łatwiej wtedy będzie je uformować).
Ze schłodzonej masy formować niewielkie kotlety i smażyć na rumiano na gorącym oleju.
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na inne kotlety :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie kotlety, są rewelacyjne :-)

    OdpowiedzUsuń