piątek, 26 września 2014

Ślimaczki z ciasta twarogowego z serem bałkańskim i suszonymi pomidorami


Są takie dania które mam ochotę zrobić od razu po przeczytaniu na nie przepisu:-)
Tak było i w tym przypadku...
Przepis wypatrzyłam w sierpniowo-wrześniowym numerze gazety "Sól i Pieprz" i muszę Wam przyznać, że jak szybko to danie pojawiło się na naszych talerzach tak szybko z nich zniknęło:-)
Doskonałe, półkruche ciasto twarogowe z bardzo wyrazistym, przepysznym nadzieniem...
To efektowna przekąska na spotkanie ze znajomymi, a w towarzystwie sałatki idealnie się nadaje na lekką kolację (i w takiej właśnie formie my je zjedliśmy:-))



Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 65 g zimnego masła
  • 100 g tłustego twarogu
  • 60 ml zimnej wody
  • sól
Nadzienie:
  • 200 g sera bałkańskiego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy (ze słoiczka z pomidorami)
  • sól, pieprz
  • 1 jajko (do posmarowania ślimaczków przed pieczeniem)
Mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Dodać twaróg, 1 łyżeczkę soli i wodę, całość energicznie zagnieść, a gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Przygotować nadzienie: ser pokruszyć, dodać zioła, drobno posiekaną cebulę, pokrojone pomidory, oliwę, oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x20 cm, na nim rozsmarować nadzienie i od szerszej strony zwinąć w roladę. Pokroić w kawałki o szerokości 4 cm i ułożyć je w wysmarowanej masłem formie do tarty. Roladki posmarować rozbełtanym jajkiem, wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni C i piec przez 20 minut.
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Świetny pomysł ! Wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. znakomicie wyglądają, świetny pomysł na przyjęcie gości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne ślimaczki! Świetny pomysł z serem :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne zdjęcia :) chętnie spróbowałabym twoich ślimaczków!

    OdpowiedzUsuń
  5. Patrzę na zdjęcia tych ślimaczków i już czuję ,że niebawem muszę je zrobić. Piękne zdjęcia, apetyczne ślimaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo zaciekawił mnie przepis ... idealne na imprezę albo przekąskę , na pewno wypróbuję :):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale świetne danie, mniam zjadłabym ze smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj tak zagości ten przepis na moim stole! Genialne!

    OdpowiedzUsuń