środa, 22 października 2014

Kakaowe ciasto z jabłkami i budyniem


Sezon na jabłka w pełni więc w mojej kuchni często pojawiają się ciasta z tymi owocami (i siłą rzeczy na blogu również:-)) 
Dzisiejsze ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i poradzi sobie z nim każdy.
Wystarczy tylko zrobić kruche, kakaowe ciasto, ugotować budyń, przygotować jabłka i gotowe:-)



Składniki:

Ciasto:

  • 3 i 1/2 szkl. mąki krupczatki
  • 1/2 szkl kakao
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:


  • 2 budynie śmietankowe z cukrem (ugotowane w 750 ml mleka)
  • 1 i 1/2 kg jabłek


Suche składniki ciasta wymieszać w misce, dodać do nich zimną, posiekaną margarynę i całość połączyć tworząc kruszonkę. Następnie dodać do niej jajka i śmietanę-zagnieść gładkie, elastyczne ciasto Podzielić je na 2 równe części i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Ugotować budyń.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i podzielić na ósemki.
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na (posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) blasze o wymiarach 26x38 cm. Na ciasto wylać lekko przestudzony budyń, a na nim równomiernie rozłożyć cząstki jabłek. Na wierzch "poskubać" drugą część kakaowego ciasta.
Całość piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C.
Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Na pewno pyszne! i jakie śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. warstwa budyniowa mnie mocno kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmmmmmmm czemu zawsze na takie pyszności trafiam nocą :P

    ____________________
    a u mnie?
    kosmetyki mineralne i makijaż
    www.justynapolska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale :), piękna patera :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystko co z jablkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ urocze zdjęcia, a ciasto musi być bardzo smaczne...

    OdpowiedzUsuń