środa, 29 października 2014

Mini tarty z ciasta francuskiego z pieczarkami, cukinią, papryką i sosem czosnkowym


Dziś kolejny pomysł na wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego...
Kolorowe i jesienne mini tarty z warzywami i dodatkiem sosu czosnkowego-przekąska idealna...:-)


Składniki:
(na 6 sztuk)
  • 1 opakowanie (275 g) gotowego ciasta francuskiego 
  • 1 mała, czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 8 pieczarek
  • sól, pieprz
  • oregano
  • olej do smażenia
  • 1 jajko (do posmarowania brzegów ciasta)

Sos czosnkowy:
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Wszystkie warzywa umyć i pokroić (cukinię w plastry, pieczarki na ćwiartki, a paprykę w sporą kostkę).
Najpierw krótko na oleju podsmażyć cukinię z odrobiną soli, pieprzu i oregano.
Następnie (osobno) paprykę i pieczarki przyprawione do smaku tylko solą i pieprzem.
Ciasto francuskie podzielić na 6 równych części i na środku każdej z nich układać porcję warzyw.
Brzegi każdej tarty naciąć (tak żeby po upieczeniu powstał wzorek) i posmarować rozbełtanym jajkiem.
Tak przygotowane tarty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 210 stopni C.
Przygotować sos czosnkowy: jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Tarty podawać na ciepło z dodatkiem sosu.
Smacznego!



2 komentarze: