czwartek, 16 października 2014

Sernik z jabłkami


Po serniku z gruszkami przyszedł czas na sernik z dodatkiem jabłek właśnie:-)
Biorąc pod uwagę fakt, że ulubionym ciastem mojego Męża jest sernik, a moim szarlotka było to połączenie idealne... Każde z nas miało takie ciasto jakie lubi do popołudniowej kawy:-)


Składniki:
Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 20 dag masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 kg jabłek

Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i posiekaną zimną margarynę-wszystko połączyć aż powstanie kruszonka. Następnie dodać jajko i żółtko-zagnieść ciasto, uformować je w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i rozłożyć w wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formie o wymiarach 26x38 cm. Ciasto podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
    Jabłka umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki.
    Następnie rozłożyć je na podpieczonym, przestudzonym spodzie.
    Przygotować masę serową: miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i 4 żółtkami. Dodać twaróg, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Na końcu wsypać proszek budyniowy.
    Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać je do masy serowej, całość mieszając łyżką.
    Masę serową przełożyć na spód z jabłkami, wyrównać jej wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C na 1 godzinę.
    Po wystudzeniu sernik polukrować (cukier puder roztarty z gorącą wodą).
    Smacznego!



    8 komentarzy:

    1. podoba mi się Twój pomysł na sernik. uwielbiam jabłka i najchętniej wpychałabym je wszędzie :D

      OdpowiedzUsuń
    2. lukier stanowi kropkę nad "i"

      OdpowiedzUsuń
    3. Świetnie wygląda ten sernik, chętnie bym z jabłkami zjadła :)
      www.brulionspadochroniarza.pl

      OdpowiedzUsuń
    4. Sernik i jabłecznik, dwa klasyki polskich wypieków i nigdy nie wpadłam na to, by je połączyć! Musi być pyszne, szkoda że już jestem po zakupach na ten tydzień i będzie teraz musiał czekać do następnego weekendu, żebym go wypróbowała :-)

      OdpowiedzUsuń
    5. Mmm, musiał smakować bajecznie... :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Jak pięknie przedstawione i podane :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Super sposób na dwa ciacha w jednym :) na pewno smakuje wspaniale :)

      OdpowiedzUsuń