niedziela, 19 października 2014

Tort czekoladowo-dyniowy z kremem pomarańczowym


Blaty z czekoladowego ciasta z dodatkiem puree z dyni są miękkie, wilgotne i bardzo aromatyczne...
Krem pomarańczowy na bazie serka jest naprawdę wyborny i doskonale uzupełnia smak ciasta...
Całość prezentuje się bardzo efektownie i smakowicie:-)
Zachęcam do spróbowania;-)
Przepis na ten torcik pochodzi z bloga: Mojewypieki.com



Składniki:

Ciasto:
(2 blaty czekoladowo-dyniowe)
  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szkl. kefiru
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 160 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka

Krem pomarańczowy:
  • 400 g serka kremowego typu philadelphia
  • 110 g masła
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • odrobina żółtego barwnika
  • 2 szkl. cukru pudru

Do dekoracji:
  • cukrowa posypka



Przygotować ciasto: w jednym naczyniu wymieszać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
W drugim połączyć: puree z dyni, kefir i olejek.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, kolejno dodawać jajka.
Stopniowo do kremu dodawać mieszankę dyniową na przemian z suchymi składnikami (w trzech turach), krótko miksować.
Dwie tortownice o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Pomiędzy nie rozdzielić ciasto i upiec dwa placki. Piec je przez 25 minut w temp. 180 stopni C. Wtudzić na kratce.
Przygotować krem: miękkie masło zmiksować z kremowym serkiem, olejkiem i skórką pomarańczową. Następnie stopniowo (cały czas miksując) wsypywać cukier puder, na końcu dodać kilka kropel barwnika spożywczego.
Gotowe, wystudzone blaty ciasta przełożyć kremem i udekorować w dowolny sposób.
Smacznego!




Ten przepis bierze udział w akcji:

9 komentarzy: